Skip to content

Kosten voor groenteverwerkers rijzen de pan uit

Groenteverwerkers maken steeds meer kosten. De inkomsten stijgen niet mee.

Updated on:
Business
Achtergrond
De kosten voor verpakkingen (papier, karton, houten pallets, glas, metaal) stegen sinds 2019 met 20 tot 80%, aldus Profel. Foto: Lex Salverda premium

De kosten voor verpakkingen (papier, karton, houten pallets, glas, metaal) stegen sinds 2019 met 20 tot 80%, aldus Profel. Foto: Lex Salverda

Groenteverwerkers maken steeds meer kosten. De inkomsten stijgen niet mee. Dat begint te knellen.

De groenten- en fruitverwerkers in de EU luiden de noodklok. Hun afnemers moeten hogere prijzen betalen, anders komen de verwerkers in grote problemen. De kosten zijn sterk gestegen en daar moeten hogere inkomsten tegenover staan. De Europese brancheorganisatie Profel vraagt niet letterlijk om hogere prijzen. De mededingingsregels verbieden immers dat marktpartijen prijsafspraken maken. Maar uit de verklaring die Profel deze week publiceerde over de situatie bij de verwerkers blijkt dat de nood hoog is.

Met andere woorden: betaal hogere prijzen want anders valt de sector om

De brancheorganisatie schrijft: “Tegen deze achtergrond (van sterke kostenstijgingen) roept de sector op tot een algemeen bewustzijn bij alle partners in de waardeketen om rekening te houden met deze ontwikkelingen en pleit voor een vernieuwde waardering van verwerkte groenteproducten met eerlijke prijzen voor onze boeren en de industrie om de levensvatbaarheid van de sector te verzekeren.” Met andere woorden: betaal hogere prijzen want anders valt de sector om.

Kostenstijgingen voor verwerkers

Directeur-generaal Susanne Meyer van Profel wil dat echter niet zo gezegd hebben. “Gezien de mededingingsregels wisselen we als brancheorganisatie nooit commerciële informatie van onze leden uit.” Meyer wil wel een toelichting geven op de kostenstijgingen waar de verwerkers tegen aan lopen. “De kosten voor verpakkingen (papier, karton, houten pallets, glas, metaal) stegen sinds 2019 met 20 tot 80%. Ook de heffingen op de uitstoot van CO2 (in Nederland de ODE-heffing) en de tarieven voor gas en elektriciteit zijn gestegen. Die stijging verschilt echter sterk van land tot land. We krijgen meldingen dat energiekosten met 35% zijn gestegen, maar we kunnen niet beoordelen hoe representatief dit is voor andere landen.”

Meer verliezen tijdens groeiseizoen

Meyer constateert dat sinds 2015 het evenwicht tussen kosten en inkomsten steeds meer uit balans is geraakt. “De verkoopprijzen in de sector houden zelfs geen gelijke tred met de inflatie over deze periode. De inflatie tussen 2015 en 2020 bedraagt 4,2%. Dit resulteert in een relatieve prijsdaling van 5,8% voor ingeblikte groenten en 3,3 % voor diepvriesgroenten. Naast de prijsstijgingen die ik al heb genoemd, ontstaat extra productiekosten doordat er minder gewasbeschermingsmiddelen beschikbaar zijn. Daardoor ontstaat meer verliezen tijdens het groeiseizoen. Daarnaast maken de verwerkers extra kosten door duurzaamheidsprotocollen en certificering die niet in vaste percentages of absolute cijfers zijn uit te drukken.”

Inkoop groenten

Naast alle genoemde kostenstijgingen moeten de verwerkers ook steeds meer betalen voor de inkoop van groenten. In 2018, 2019 en 2020 had Europa vooral last van droogte en hitte. Dit jaar spelen kou en regen een rol van betekenis. Kleinere oogsten van groenten leiden tot prijsstijgingen.

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Afbeelding

Wendy Noordzij

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Voormalig redacteur