Productie van hamburgers. - Foto ANP
In dit artikel
Door de sensor kan het aantal terugroepacties van verontreinigde voedingsmiddelen worden verminderd.
Project agrEUfood
De sensor is ontwikkeld door Maastricht University, de KU Leuven en de Universiteit Hasselt. De drie universiteiten willen de sensortechnologie met het bedrijfsleven verder ontwikkelen via het Nederlands/Vlaamse project agrEUfood. De sensor kan dan ook in de praktijk worden getest. Campos: âWe maken gebruik van een zogenoemde biomimetische sensor. Deze sensor gebruikt een synthetische stof om een andere stof, in dit geval een bacterie, op te sporen. Door deze sensor te integreren in een machine waarin een vers product gemaakt wordt, kan een eventuele verontreiniging heel snel opgespoord en opgelost worden.âFocus op E-coli-bacterie
Volgens Campos is de sensor getest in het laboratorium. âOok hebben we alle componenten ontwikkeld die nodig zijn om de sensor in een automaat te implementeren. Het laatste onderdeel is het testen van de sensor in de automaat. Daar zijn we nu. We werken hiervoor samen met de Belgische start-up Alberts Smoothies. De focus in dit project ligt op de E-coli-bacterie. Maar als we deze sensor werkend hebben, dan kunnen we relatief snel schakelen naar andere toepassingen in bijvoorbeeld melk of water. Het type bacterie dat je detecteert, kan aangepast worden. Dat betekent concreet dat je deze technologie in de toekomst bijvoorbeeld ook in de tuinbouw kan gebruiken bij het opsporen van bacteriën in groente en fruit.â Alberts Smoothies heeft een smoothie-automaat ontwikkeld. Daarmee kun je een verse smoothie maken van groente en fruit. De start-up maakt gebruik van robotica en kunstmatige intelligentie om deze verse, gepersonaliseerde smoothies te serveren. Campos: âMet deze slimme sensor is het mogelijk om de machine volledig te automatiseren.âMis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Alieke Hilhorst
Chris Polkamp
Wendy Noordzij