Foto: ANP
In dit artikel
Het extra beprijzen van vlees klinkt eenvoudig, maar blijkt ingewikkeld.
Dat valt te concluderen uit het rapport ‘Beprijzen van vlees en verduurzaming. Een begaanbare weg?’ van Wageningen Economic Research.
Vier mogelijkheden
Uit het rapport blijkt dat het afhangt van het nagestreefde doel hoe een extra heffing op vlees kan worden ingezet. Wageningse onderzoekers bekeken vier mogelijkheden: arrangementen in de keten, belastingen, subsidies en een heffing. Aan alle methoden zitten haken en ogen.
Duurzame veehouderij
Het onderzoek is gedaan in opdracht van landbouwminister Carola Schouten. Zij wil weten of een eventuele meerprijs op vlees ten gunste kan komen aan de duurzame veehouderij.
Ketenarrangementen
De Wageningse onderzoekers zeggen dat ketenarrangementen goed kunnen worden ingezet om een meerprijs aan duurzame veehouders te bieden. Als het gaat om gezondheid van de consument, is het beter een heffing in te zetten.
Schouten maakt geen keuze. Zij zegt dan een volgend kabinet moet kijken of aan het onderzoek een vervolg wordt gegeven.