Foto: Richard Brocken
In dit artikel
Bijna 4 op de 10 Nederlanders zegt minder vlees te eten dan zij voorheen deden. Dat blijkt uit een (representatief) onderzoek dat het Voedingscentrum liet doen naar vleesconsumptie.
24% van de mensen zegt al langer dan een jaar bewust de vleesconsumptie te zijn gaan minderen, 14% zegt hier afgelopen jaar mee begonnen te zijn. Daarnaast zegt 5% plannen hebben hier binnenkort mee te starten. 17% van de Nederlanders heeft er überhaupt nooit over gedacht zijn vleesconsumptie te minderen; 18% gaat er zeker niet aan beginnen.
Tegelijk classifeert twee derde van de deelnemers aan het onderzoek zichzelf als âechte vleeseterâ. 31% eet vrijwel dagelijks vlees en 38% van de mensen vindt zichzelf wel een echte vleeseter, maar eet niet dagelijks vlees. 4% van de mensen is vegetariër of veganist, 27% ziet zichzelf als flexitariër. Een meerderheid van de groep flexitariërs eet 2 tot 3 dagen in de week geen vlees.
Alternatieven
Voor de meeste mensen is vis het eerste alternatief voor vlees: 42% geeft aan vis te eten als ze geen vlees eten. Andere meest gehoorde alternatieven zijn ei (37%) en meer groente (34%).
Deelnemers aan het onderzoek noemen milieu en klimaat, dierenwelzijn en hun eigen gezondheid als belangrijkste redenen om geen vlees te eten. Flexitariërs geven vaak aan niet nog minder vlees te gaan eten omdat ze vlees lekker vinden. Ook vleeseters noemen dat als belangrijkste redenen waarom zij vlees eten, naast dat ze gewend zijn vlees te eten en dat vlees eten echt bij hen hoort.
Maatschappelijke aandacht generen
Het Voedingscentrum liet in het kader van zijn 80-jarig bestaan onderzoek doen naar de motivaties en belemmeringen om te minderen met vlees. De organisatie wil hiermee maatschappelijke aandacht generen en inzichten verkijgen die ze kan gebruiken om mensen bewust te maken van de mogelijkheden om minder vlees te eten. Op de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum staat vlees wel vermeld, maar met de kanttekening om minder vlees en meer plantaardig te eten.
Volgens cijfers van Wageningen Economic Research steeg de vleesconsumptie per persoon in Nederland de laatste paar jaar overigens juist licht. De consumptie per persoon was 77,8 kilo in 209, tegenover 77,2 kilo in 2018 en 76,6 kilo in 2017. Dit nadat sinds 2009 juist sprake was van een licht dalende trend.
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Chris Polkamp
Alieke Hilhorst
Wendy Noordzij