Engels ontbijt met spek, worst, bonen en eieren. Het huidige voedingssysteem leidt tot € 63 miljard aan extra kosten voor de Britse gezondheidszorg. - Foto: Canva
In dit artikel
De Britse National Food Strategy, geschreven in opdracht van de Britse overheid, stelt dat de Britten 35% minder vlees zouden moeten eten om hun gezondheid, de natuur en het milieu te verbeteren.
âBoeren grootste milieubelastersâ
In het VK zelf heeft de landbouw meer gevolgen voor het milieu dan de rest van het voedingssysteem. 60% van de water- en luchtverontreiniging, bodemverslechtering of verlies aan biodiversiteit komt voor rekening van de boeren, zo stelt het rapport. Daarbij gaat het om zaken als stikstof en fosfor in de rivieren en emissies van ammonia, methaan, CO2 en stikstofoxide. âHerkauwers zijn de grootste bron van broeikasgassen, wereldwijd is rundvlees 25% meer CO2-intensief dan tofu per 100 gram eiwit. Vee neemt 85% van alle agrarische grond in het VK in beslag, maar is slechts goed voor 32% van de calorieën. Het is wát we boeren, meer dan hoe we boeren, dat zorgt voor de milieu-impact van ons dieet.âDuidelijke boodschap
De boodschap is dan ook duidelijk: 35% minder vlees consumeren is goed voor natuur en milieu én voor de mens zelf. âDe overconsumptie van rood vlees is slecht voor zowel de gezondheid als de planeet. Plantaardig voedsel is goed voor beide.â Het rapport stelt daarbij dat de overgang naar bepaalde duurzame systemen weinig of geen invloed zal hebben op de prijs van plantaardige producten, maar wel op dierlijke producten. âAls de verborgen kosten voor de landbouw â met name die voor de CO2-uitstoot â worden meegeteld, dan worden vleesvrije eiwitten meer kostenefficiënt.â âAls we de vleesconsumptie kunnen reduceren en alternatieve eiwitten gaan gebruiken, komt er meer grond beschikbaar voor de natuur. Bovendien levert het een bijdrage aan het bereiken van het doel van net-zero.â Maar het belangrijkste is wel dat het bijdraagt aan het bestrijden van obesitas, wat de feitelijke opdracht was voor Dimbleby en aanhang.Meeste obesitas in VK
Het huidige voedingssysteem in het VK, het land met de meeste obesitas in Europa, leidt tot ⬠63 miljard aan extra kosten voor de gezondheidszorg. Dat komt mede door de populariteit van junkfood, wat de foodindustrie in de kaart speelt omdat het vaak veel meer winst oplevert. âGezonder eten, en de adviezen daarvoor opvolgen, zou die vleesconsumptie met 15% terugdringen. 40% minder vlees en zuivel gebruiken, brengt het niveau aan verzadigde vetten tot een gezonder peil terug. We moeten op veel punten ingrijpen om gezond en duurzaam eten de nieuwe norm te maken.â Dat alles zou dan ook nog economisch goed kunnen uitpakken.Over half jaar reactie van de overheid
Dimbleby stelt dat het VK een goede uitgangspositie heeft om, met steun van de overheid, wereldleider in alternatieve eiwitten te worden. âDie zijn echter duur. Bovendien zijn er belemmeringen, zowel in de productiefase als bij de consument, die nog altijd vaak âecht vleesâ wil.â De regering in Londen geeft over een half jaar een uitgebreide reactie. Dimbleby zelf is gevraagd elk half jaar een update over de ontwikkelingen op foodgebied en de gezondheidssituatie te geven.Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Alieke Hilhorst
Wendy Noordzij
Chris Polkamp