Foto: ANP
De kleurstof titaandioxide (E171) wordt verboden in voedingsmiddelen.
Dat zegt Europees commissaris Stella Kyriakides woensdag 4 augustus in antwoord op schriftelijke vragen van onder anderen Europarlementariër Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren).
Reden voor het verbod is een nieuwe beoordeling door de Europese voedselveiligheidsautoritiet Efsa. Het verbod zal in de tweede helft van dit jaar worden voorgelegd aan het permanent comité voor planten, dieren, voeding en veevoer (Scopaff), aldus Kyriakides.
De Efsa concludeert dat niet met zekerheid is vast te stellen dat titaandioxide in voeding veilig is.
Witte kleurstof in kauwgom
Titaandioxide wordt als witte kleurstof in voedsel gebruikt, onder andere in kauwgom, drop, chocolade en in versiering zoals glazuur op koek en gebak. In de ingrediëntenlijst op de verpakking van een product staat of het additief erin zit. Titaandioxide bestaat uit deeltjes van verschillende grootte, waaronder hele kleine deeltjes, de zogenaamde nanodeeltjes. Een heel klein deel daarvan blijft achter in het lichaam, voornamelijk in de lever en de milt. Over de schadelijkheid daarvan valt volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) niet veel te zeggen, behalve dat er goed gekeken moet worden naar de mogelijke risicoâs. Het RIVM doet sinds 2012 onderzoek naar de mogelijke risicosâs van titaandioxide. De gegevens van het RIVM hebben ook een rol gespeeld bij de nieuwe beoordeling door de Efsa.
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Wendy Noordzij
Alieke Hilhorst
Chris Polkamp