De Friedman School vindt een pizza een sterk bewerkt voedingsmiddel. De voedingswaarde van sterk bewerkt voedsel is vaak laag. - Foto: Bert Jansen
In dit artikel
De inname van calorieën bij Amerikaanse jongeren tot 20 jaar bestaat voor 67% uit sterk bewerkt voedsel.
Dat blijkt uit onderzoek van de Friedman School of Nutrition, onderdeel van Tufts University in Boston. De resultaten zijn deze week op de website van JAMA gezet, waar wetenschappelijke onderzoeken over gezondheid worden gepubliceerd.
Sterk bewerkte voeding
Onderzoekers van de Friedman School hebben op een rij gezet wat 33.795 jongeren in de VS van 2 tot 20 jaar tussen 1999 en 2018 hebben gegeten. Ze trekken twee conclusies. Allereerst dat momenteel 67% van de calorie-inname afkomstig is van sterk bewerkte voeding, zoals kant-en-klaarmaaltijden, verpakte toetjes, brood, pizzaâs, pastaâs, burgers en allerlei snacks. Dat was in 1999 nog 61%. De rest van de calorieën worden geleverd door niet of matig bewerkte voeding, zoals bijvoorbeeld groenten, fruit, honing, kaas, boter, melk en vlees.
Minder suiker uit frisdrank
De tweede conclusie is dat de inname van suiker via frisdrank gedurende de onderzoeksperiode is afgenomen. In 1999 bestond 10,8% van de calorie-inname van de Amerikaanse jeugd uit frisdranksuikers. Dat was in 2018 gehalveerd naar 5,3%.
Relatie met gezondheidsproblemen
Dat sterk bewerkt voedsel zo populair is onder de jeugd, baart voedingsdeskundige Fang Zhang van de Friedman School zorgen. âSterk bewerkte voedingsmiddelen kunnen een relatie hebben met gezondheidsproblemen. Daarnaast heeft dergelijk eten vaak een lage voedingswaardeâ, zegt ze in een interview met de website NutritionInsight. âSterk bewerkte voeding bevat vaak veel suiker, vet en zout en er zitten relatief minder vezels, eiwitten, vitaminen en mineralen in.â
Volkorenbrood en zuivelproducten
Zhang stelt verder dat er tussen sterk bewerkte voedingsmiddelen veel verschil zit in gezondheidseffect. Zo kunnen mensen beter volkorenbrood en zuivelproducten eten dan ander bewerk voedsel. Het valt Zhang op dat de consumptie van sterk bewerkt voedsel geen relatie heeft met het gezinsinkomen of het opleidingsniveau van de ouders van de kinderen. âOnderzoekers moeten hier terdege rekening mee houden.â
Zhang vindt het positief dat de inname van frisdranksuikers is gehalveerd in tien jaar. âDit toont aan dat gerichte voedingscampagnes effect hebben op wat mensen eten en drinken. We moeten eenzelfde soort actie ondernemen richting ongezonde voeding, zoals cakes, koekjes, donuts en brownies.â
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Alieke Hilhorst
Wendy Noordzij
Chris Polkamp