Skip to content

Australië bakt straks mogelijk brood van gmo-tarwe

Australië krijgt mogelijk als eerste land ter wereld brood gemaakt met gmo-tarwe.

Updated on:
Nieuws
Grondstoffen
Foto: ANP premium

Foto: ANP

Australië krijgt begin volgend jaar mogelijk als eerste land ter wereld brood gemaakt met genetisch gemodificeerde tarwe (gmo-tarwe). De tarwesoort komt uit Argentinië.

Het bedrijf Trigall Genetics, dat een gmo-tarwe heeft ontwikkeld, wacht op goedkeuring van de Australische autoriteiten daarvoor.

De overheidsorganisatie Food Standards Australia and New Zealand (FSANZ) heeft een aanvraag in behandeling van Trigall Genetics om meel en andere ingrediënten te gebruiken van de zogeheten HB4 tarwe, die is ontwikkeld in Argentinië.

Droogteresistent

Trigall Genetics is een joint venture van het Argentijnse Bioceres en het Franse Florimond Desprez. Vorig jaar oktober maakte Trigall Genetics bekend een tarwesoort te hebben ontwikkeld die beter bestand is tegen droogte. De oogst van deze tarwe valt in droge perioden zo’n 20% hoger uit dan de nu gebruikte tarwesoorten. De variant zou ook deels bestand zijn tegen het herbicide glufosinaat.

HB4 tarwe maakt gebruik van het gen HaHB4, dat de tarwe een betere tolerantie geeft tegen stressvolle omstandigheden. Dit gen is ook overgebracht op een gmo-sojavariant, die inmiddels in de Verenigde Staten en Brazilië grootschalig wordt geteeld.

Tarwebranchevereniging Argentrigo heeft zich uitgesproken tegen de goedkeuring

Australië zal de gmo-tarweproducten importeren. Volgens een woordvoerder van de FSANZ is de aanvraag bedoeld voor meel en ingrediënten in voedselproducten. Australië keurt regelmatig gmo-producten goed voor import. Op dit moment mogen boeren alleen genetisch gemodificeerde variëteiten verbouwen van koolzaad, katoen en saffloer.

Argentinië verleende toestemming

Het ministerie van landbouw in Argentinië verleende Bioceres in oktober 2020 toestemming om de HB4 tarwe te verbouwen en te consumeren. Het gaat om de eerste gmo-variant van tarwe. Voor zover bekend wordt de tarwe nog in geen enkel land ingevoerd. De tarwebranchevereniging Argentrigo heeft zich uitgesproken tegen de goedkeuring. De vereniging waarschuwt voor commerciële risico’s als marktverlies en het verlies van orders. Moslimlanden importeren veel tarwe en die willen geen gmo-tarwe. Egypte en Indonesië zijn de twee grootste tarwe-importeurs in de wereld.

Ook in Brazilië bestaat interesse voor de HB4 tarwe-producten. De retailer Havanna, met 300 winkels in Brazilië, heeft bekendgemaakt producten te willen ontwikkelen en aanbieden, die zijn gemaakt met de gmo-tarwe. In Brazilië bestaat echter veel weerstand tegen de import van gmo-tarwe.

De FSANZ heeft uiterlijk tot mei om de aanvraag voor import van HB4-producten in Australië te behandelen. “De beoordeling richt zich onder andere op de veiligheid van het product en omvat ook een ronde met een publieke hoorzitting later dit jaar”, aldus de woordvoerder. “Bij goedkeuring zal het meel van de tarwe worden benut voor toepassing in brood en gebak.” De Australische importeurs van de tarweproducten zijn niet bekendgemaakt.

Andere varianten onderweg

Er zijn verschillende proeven gaande met de ontwikkeling van gmo-tarwe in Australië. Daarbij wordt vooral gezocht naar verbetering van de tolerantie tegen droogte en zout, opbrengst, graankwaliteit en benutting van voedingsstoffen. Het Australische bedrijf Green Blueprint is eveneens al enkele jaren bezig met de ontwikkeling van gmo-tarwe en gerst. Het richt zich vooral op een betere resistentie tegen droogte en vorst, wortel- en bladerziektes en nematoden- en bladluisplagen.

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Afbeelding

Wendy Noordzij

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Afbeelding
René Groeneveld

Freelance redacteur