Skip to content

Vaak gewichtsfraude bij verpakt voedsel in België

Updated on:
Nieuws
Retail
Foto: ANP premium

Foto: ANP

Bijna de helft van de gewichtsvermeldingen op voorverpakte levensmiddelen klopt niet in België.

In 45% van de onderzochte partijen trof de FOD Economie minstens één verpakking aan waarbij het netto-gewicht lager was dan op het etiket staat. Het zijn vooral kleine winkels waar de gewichten onjuist staan vermeld.

Onaangekondigde controles

De FOD Economie in België deed vorig jaar onderzoek naar de gewichtsvermelding van verpakte levensmiddelen. De resultaten zijn deze week bekendgemaakt. “55% van de gecontroleerde partijen voorverpakte voedingswaren voldoet aan de voorschriften wat betreft de hoeveelheidsaanduiding”, concludeert de FOD Economie. De controles zijn uitgevoerd bij fruit, groenten, vlees, vleeswaren, vis, zuivelproducten en bereide voedingswaren. De controles werden onaangekondigd uitgevoerd bij 136 bedrijven. Gemiddeld zijn vijf partijen per vestiging gecontroleerd.

Strenge eisen

De campagne van de FOD was gericht op winkels en supermarkten die zelf ter plekke verse voedingswaren in variabele hoeveelheden voorverpakken. Daarnaast zijn bedrijven gecontroleerd die voorverpakte voedingswaren leveren aan winkels. Er zijn in totaal 605 partijen op gewicht gecontroleerd. Een partij wordt als niet-conform bestempeld als er ook maar één verpakking in zit met een onjuiste gewichtsvermelding, schrijft de FOD in het rapport. “Die strenge eis heeft de bedoeling om de consument te verzekeren dat hij in werkelijkheid ook de hoeveelheid voorverpakt product ontvangt die hij koopt.”

Boetes voor bedrijven

De FOD trof de meeste onjuiste vermeldingen aan bij de kleine winkels. Daar bleek 64% van de partijen minsten één verpakking te bevatten met een onjuiste gewichtsvermelding. Dit waren vaak kleine partijen met minder dan twintig verpakkingen. Bij de verpakkingsbedrijven die aan winkels leveren, bleek 13% van de partijen niet conform de eis. Deze partijen bevatten gemiddeld meer dan 900 verpakkingen. Bij de supermarkten deugde 42% van de partijen niet.

De FOD heeft totaal voor € 10.219 aan boetes opgelegd bij de bedrijven. Eén dossier is overgedragen aan het Parket van de procureur des Konings (Openbaar Ministerie). Dat betreft een bedrijf waarbij geen enkele van de dertien gecontroleerde partijen voldeed aan de eis voor een juiste gewichtsvermelding.

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Afbeelding

Wendy Noordzij

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Voormalig redacteur