Skip to content

Scepsis over vleesvervangers is barrière om vlees te minderen

Updated on:
Nieuws
Retail
Vegaburgers. Bij de deelnemers aan het onderzoek was geen consensus over de vraag of vleesvervangers vlees moeten nabootsen of niet. - Foto: Canva/Neirfy premium

Vegaburgers. Bij de deelnemers aan het onderzoek was geen consensus over de vraag of vleesvervangers vlees moeten nabootsen of niet. - Foto: Canva/Neirfy

Scepsis over de noodzaak om vlees te minderen is een belemmering voor het verminderen van de vleesconsumptie en het eten van meer vleesvervangers.

Ook twijfel over de kwaliteit en toegevoegde waarde van vleesvervangers in vergelijking met vlees belemmert het minderen met vlees. Dat blijkt uit onderzoek onder een groep Zweedse consumenten.

De vleesconsumptie in Zweden is jarenlang gestaag gestegen, maar vertoont sinds vier jaar een daling. Toch gaf in een Zweeds onderzoek uit 2020 zo’n 75% van de consumenten aan dat ze het komende jaar niet van plan was de vleesinname te verminderen.

Gebrek aan kennis voor het koken zonder vlees

Bovenop de scepsis en de twijfel over de kwaliteit van vleesvervangers hebben hebben consumenten een gebrek aan vaardigheden en kennis voor het klaarmaken van maaltijden zonder vlees. Ook is men vertrouwd en heeft men een plezierige ervaring met vlees.

Daarnaast zijn zorgen over de gezondheid van vleesvervangers en de wens om controle en keuzevrijheid te behouden over de eigen voedselkeuzes belemmeringen om minder vlees en meer vleesvervangers te eten. De bevindingen komen volgens de onderzoekers overeen met de barrières uit andere onderzoeken en in andere landen.

Lees ook: Anneke Ammerlaan: ‘Nederland heeft groenteacademie nodig’

Impact vlees op milieu niet duidelijk

Uit het onderzoek blijkt dat weerstand tegen het verminderen van de vleesconsumptie om milieuredenen soms werd goedgepraat door bijvoorbeeld lokaal of biologisch geproduceerd vlees te kopen. Voor een deel van de deelnemers was de impact van vleesconsumptie op het milieu niet duidelijk, “waaruit blijkt dat er meer werk nodig is om het bewustzijn hiervan te vergroten. Het is echter nog niet duidelijk of het vergroten van het bewustzijn op zich voldoende zou zijn, noch wat de optimale manier zou kunnen zijn om dergelijke informatie over te brengen”, zo schrijven de onderzoekers.

Bij de deelnemers aan het onderzoek was geen consensus over de vraag of vleesvervangers vlees moeten nabootsen of niet. Het nabootsen van vlees werd door sommigen als vreemd of oneerlijk ervaren; zowel door vleeseters als niet-vleeseters.

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Afbeelding

Wendy Noordzij

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur