Skip to content

Albert Heijn verkoopt ‘oud’ brood voor verlaagde prijs

Updated on:
Nieuws
Sustainable food
Uit onderzoek van Wageningen University & Research (WUR) weet Albert Heijn dat er relatief gezien veel brood verspild wordt. - Foto: ANP

Uit onderzoek van Wageningen University & Research (WUR) weet Albert Heijn dat er relatief gezien veel brood verspild wordt. - Foto: ANP

Supermarktketen Albert Heijn wil de strijd tegen voedselverspilling verder intensiveren door standaard in alle winkels goedkoop ‘Brood van gisteren’ te gaan verkopen.

Het wordt de dag nadat het vers in de winkel kwam tot 11.00 uur verkocht voor een extra lage prijs. Een half brood kan voor 25 cent worden gescoord, een heel brood en een zak bolletjes voor 50 cent.

Landelijke uitrol

Dit gebeurt al in veertig winkels, maar gaat binnen enkele weken landelijk plaatshebben. “Iets meer dan 1% van de producten die wij inkopen, belandt niet op het bord van onze klant. Dat lijkt misschien mee te vallen, maar het is wat ons betreft te veel. Dat is niet alleen zonde van het eten, maar ook van de tijd en de energie die in de productie ervan is gestoken”, zegt Anita Scholte op Reimer, verantwoordelijk voor Kwaliteit en Duurzaamheid bij Albert Heijn. AH is overigens niet de enige die ‘oud’ brood verkoopt voor weinig, Vomar bijvoorbeeld biedt een half brood van de dag ervoor voor 50 cent aan.

Brood veel verspild

Uit onderzoek van Wageningen University & Research (WUR) weet Albert Heijn dat er relatief gezien veel brood verspild wordt. “Ongeveer de helft van het brood blijft onverkocht in de supermarkten en de andere helft van de verspilling vindt plaats bij consumenten thuis”, aldus de supermarktketen.

Albert Heijn heeft meerdere initiatieven ontwikkeld om duurzaamheid te bevorderen, zoals herbruikbare zakjes en de korting van 35% op producten waarvan de houdbaarheid snel zal verlopen.

In enkele winkels verspreid door Nederland wordt nu ook een herbruikbaar Verspil-me-niet-zakje geïntroduceerd, dat gevuld met rijpere groenten en vruchten voor een euro kan worden aangeschaft. Mogelijk wordt dit later uitgebreid.

Snel delen

Afbeelding
ANP

Algemeen Nederlands Persbureau