Als voorbereiding op de wereldvoedseltop op 23 september vond een bijeenkomst plaats in Rome. - Foto: ANP
Hoe zorgen we aan de ene kant voor voldoende voedzaam eten voor iedereen op de wereld, en tegelijkertijd voor zo min mogelijk impact op het klimaat? Dat staat centraal op de (volledig digitale) wereldvoedseltop van de Verenigde Naties donderdag 23 september.
Een akkoord zal er niet gesloten worden, op de wereldvoedseltop van de Verenigde Naties donderdag 23 september. Desondanks hoopt Agnes Kalibata, speciale gezant namens de Verenigde Naties bij de top, op een âParijs-effectâ. Doel van de het evenement: een transformatie van het voedselsysteem.
Duurzame ontwikkelingsdoelen
Met zijn âFood Summitâ hoopt de Verenigde Naties hiervoor de koers te bepalen, en beweging in gang te zetten gelijk aan het Parijs-akkoord oftewel klimaatakkoord. De afgelopen maanden hebben de deelnemende 148 landen input geleverd. Zij hebben in hun eigen land dialogen gehouden met allerlei stakeholders, om te bepalen wat zou moeten gebeuren om wereldwijde voedselsystemen te transformeren.
Vandaag de dag is klimaat politiek en staat het overal op de agenda
Centraal staan de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties (VN), die gesteld zijn voor 2030. Punten daarin zijn onder andere: een einde aan honger, zorgen voor voedselzekerheid en duurzame landbouw. Met de wereldvoedseltop â die volledig digitaal wordt gehouden, vanwege de coronapandemie â hoopt de Verenigde Naties ontwikkeling in die richting verder aan te jagen. Nadrukkelijk wordt gekeken naar het hele systeem, van producent tot consument.
Brede zorgen over voedselsysteem
Uit de dialogen heeft de VN de belangrijkste uitkomsten gefilterd. Toegang tot voedsel, maar zeker ook tot voldoende voedingsstoffen, beschikbaar en betaalbaar voedsel en een einde aan iedere vorm van ondervoeding staan voor de landen voorop. Maar ook zorgen over ongezonde consumptiepatronen, en bredere zorgen over het voedselsysteem als het gaat om weerbaarheid en impact op de omgeving en het klimaat staan centraal. Zeker 85 landen zullen uitspraken doen over waar zij zich aan committeren, waaronder Nederland.
Kritiek op voedseltop
De top oogst op sommige plekken overigens kritiek. Dat betreft met name wie aan tafel zitten om de koers te bepalen. âEen multinational heeft de middelen om een jaar lang met een groot team de top voor te bereiden. Een kleine boer uit Bangladesh heeft deze middelen nietâ, aldus Bram Peters, expert voedselzekerheid bij ontwikkelingsorganisatie Cordaid. âDe VN zegt inclusief te zijn, tegelijkertijd wordt er weinig gedaan aan deze bestaande machtsstructuren. En juist de grote stakeholders zijn vaak debet aan milieuvervuiling of onteigening van gronden.â
Desondanks heeft de top hoge ambities. Over de hele wereld hoopt de VN discussie los te maken en beweging te generen, om het voedselsysteem te verbeteren ten bate van mens én planeet. âVandaag de dag is klimaat politiek en staat het overal op de agendaâ, aldus Kalibata, voormalig landbouwminister van Rwanda. âMijn hoop is dat deze Food Summit hetzelfde effect kan hebben, en in drie tot vijf jaar de koers zal bepalen voor een niet te stoppen transformatie van ons voedselsysteem.â
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Chris Polkamp
Wendy Noordzij
Alieke Hilhorst