Skip to content

Onderzoek: met Farm-to-Forkstrategie geen klimaatwinst

Farm-to-forkstrategie gaat geen klimaatwinst opleveren, maar wel een domper voor Europese economie.

Updated on:
Nieuws
Sustainable food
EU-landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski op 23 september tijdens de viering van de dag van biologisch voedsel. Streven naar 25% biologische landbouw is onderdeel van de Green Deal. - Foto: ANP premium

EU-landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski op 23 september tijdens de viering van de dag van biologisch voedsel. Streven naar 25% biologische landbouw is onderdeel van de Green Deal. - Foto: ANP

De Farm-to-forkstrategie gaat geen klimaatwinst opleveren, maar wel een domper voor de Europese economie. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Kiel.

Uit dit onderzoek blijkt dat de plannen van de Farm-to-Forkstrategie, die vorig jaar werd gepresenteerd als de weg naar de klimaatdoelstellingen in 2030, nauwelijks effect hebben op het klimaat. Wel zal de Europese productie van rundvlees, melk, granen en oliehoudende zaden afnemen. Dit komt doordat er meer braakliggend land moet komen, er 50% minder bestrijdingsmiddelen gebruikt mogen worden en het gebruik van kunstmest geremd wordt. Hierdoor zullen de prijzen van deze producten toenemen, zo zal de prijs van rundvlees met 58% stijgen, melk 36% en granen, oliezaden, groente en fruit met ongeveer 15%. Doordat er minder geproduceerd wordt, moet er ook meer geïmporteerd worden. In totaal zal het inwerking stellen van de strategie € 42 miljard gaan kosten, kosten waar de consument voor gaat opdraaien.

Uitstoot verplaatst zich

Een doel van de Farm-to-Forkstrategie, dat onderdeel is van de Green Deal Europa, is het verminderen van de CO2-uitstoot met 50%. Volgens de onderzoekers Prof. Christian Henning en Peter Witzke leveren deze plannen nauwelijks klimaatwinst op. Het instellen van de Farm-to-Forkstrategie leidt tot een uitstoot van 54 miljoen ton CO2 in Europa. Doordat er meer geïmporteerd moet worden, verplaatst de uitstoot enkel van locatie. Niet-Europese landen zullen meer broeikasgassen uitstoten, alleen bij het produceren van rundvlees zal al 36 miljoen ton CO2 uitgestoten worden.

In de plannen staat ook dat er meer ruimte moet komen voor biodiversiteit, in de vorm van bufferstroken, hagen of landschapselementen. Hiervoor moet 10% van de benutte landbouwgrond opgeofferd worden. Dit komt neer op ongeveer 11 miljoen hectare. Volgens de onderzoekers leiden deze plannen er toe dat ook 1.5 miljoen hectare bos moet worden omgevormd tot landbouwgrond om te compenseren voor de lage productie per hectare.

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Afbeelding

Wendy Noordzij

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur