De kreet ‘zonder kunstmatige toevoegingen en smaak- en geurstoffen’, is nog steeds een veel voorkomend verkoopargument voor aanbieders van levensmiddelen. Foto: ANP
In dit artikel
Duitsland gaat de bewaking van de inzet van additieven in levensmiddelen verbeteren. Of dat helpt tegen de scepsis van de consument is de vraag.
Controle op de additieveninzet
In Duitsland wordt dat voor de controle op de additieveninzet het Bundesinstitut für Risikobewertung (BfR). Dit instituut is een onafhankelijke wetenschappelijke instelling dat valt onder het ministerie van landbouw en voedselvoorziening en adviseert de overheid over zaken die de veiligheid van het eten en de volksgezondheid in het geding kunnen brengen, bijvoorbeeld chemicaliën, en dus ook additieven, zoals conserveringsstoffen, kleurstoffen en aromaâs. De toelating van voedseladditieven is op EU-niveau geregeld. Op de etiketten op de verpakkingen staat aangegeven welke van die toevoegingen het product bevat. De stoffen zijn gerubriceerd met de bekende E-nummers.Visie Duitse consument
Hetzelfde BfR heeft recent onderzocht hoe het er met de visie van de Duitse bevolking op de additieven voorstaat. De kreet âzonder kunstmatige toevoegingen en smaak- en geurstoffenâ, is nog steeds een veel voorkomend verkoopargument voor aanbieders van levensmiddelen. Daarmee wordt impliciet gesuggereerd dat producten met dat soort toevoegingen minder gezond zijn. Een aanzienlijk deel van de Duitsers gelooft daarin.Additieven ontlopen
Het BfR concludeert aan de hand van de in september gepubliceerde resultaten van zijn onderzoek dat 55% van de burgers bij de aankoop van het dagelijkse eten additieven probeert te ontlopen. Zij schatten de gezondheidsrisicoâs daarvan hoger in dan hun nut voor de kwaliteit. Dat geldt met name voor zoetmiddelen, kleurstoffen en smaakversterkers. De consument vreest vooral dat deze overgewicht in de hand werken en kankerbevorderend zijn, zo constateert het BfR. Die vrees bestaat al tientallen jaren, maar er blijkt dus anno 2021 nog weinig veranderd te zijn op dat punt. Althans niet in Duitsland. Niets wijst er echter op dat het in andere EU-landen anders zou zijn.Monitoringsysteem
Terecht is die vreesachtigheid niet, meent BfR. De toelating van additieven is strikt geregeld en ook de hoeveelheden die in productie mogen worden ingezet is onderhevig aan nauwkeurig geformuleerde eisen. Waar het tot nu toe echter aan ontbrak bij de monitoring van de inzet is een algemeen erkend en goedgekeurd analyseproces met behulp van een nationaal referentielaboratorium. Een dergelijk monitoringsysteem is in de EU-verordening voor additieven wel voorgeschreven, maar Duitsland is de eerste die er met de aanwijzing van BfR concreet werk van maakt. Of dat ook helpt om de bevolking in hogere mate gerust te stellen, laat het instituut echter in het midden.Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Wendy Noordzij
Chris Polkamp
Alieke Hilhorst