Skip to content

Eiwitproducent Enough timmert hard aan de weg

Zes jaar na de oprichting van de Schotse start-up Enough bouwt het een fabriek in Sas van Gent.

Updated on:
Business
Achtergrond
start-up Enough premium

Cargill in Sas van Gent, de locatie waar Enough gaat bouwen. Door de fabriek hier te bouwen, is Enough verzekerd van een continue aanvoer van graan, dat nodig is om mycoproteïne te kunnen produceren. - Foto: ANP

Zes jaar na de oprichting van de Schotse start-up Enough bouwt het bedrijf een fabriek in het Zeeuwse Sas van Gent voor de productie van eiwit uit schimmels voor vleesvervangers.

De Schotse mycoproteïne start-up Enough timmert hard aan de weg. Waar het eerder dit jaar € 42 miljoen binnenhaalde in een investeringsronde die werd geleid door het Nederlandse voerbedrijf Nutreco, gaf het afgelopen maand het startschot voor de bouw van een eerste grote fabriek in het Zeeuwse Sas van Gent. Enough is opgericht in 2015 en produceert mycoproteïne, een eiwitbron die gebruikt wordt als vervanger voor vlees. Het eiwit wordt geproduceerd door schimmels te voeden met suikers uit grondstoffen zoals graan, en die te fermenteren. Dat is ook de reden dat de fabriek gebouwd wordt bij Cargill in Sas van Gent. Door deze locatie is Enough verzekerd van een continue aanvoer van graan.

Cargill: samenwerking helpt onze missie te verwezenlijken

Franck Monmont, Managing Director voor Cargill’s Starches, Sweeteners and Texturizers-activiteiten in Europa: “Omdat de wereldwijde vraag naar eiwitten blijft stijgen, dient deze samenwerking met Enough als een nieuwe manier om onze missie te helpen realiseren om de wereld te voeden op een veilige, verantwoorde en duurzame manier. Bij Cargill doen we er alles aan om alternatieve en traditionele eiwitbronnen op tafel te leggen. We zien Enough’s mycoproteïne als een waardevolle en duurzame alternatieve eiwitbron en kijken uit naar onze samenwerking in de komende jaren.” Het is niet de eerste samenwerking van Cargill met een bedrijf in alternatieve eiwitten. Dit jaar investeerde het ook al in de Nederlandse start-up Bflike.

Nieuwe fabriek eind volgend jaar in bedrijf

De fabriek van 15.000 vierkante meter moet eind volgend jaar operationeel zijn en in eerste instantie 10.000 ton per jaar produceren. De nieuwe fabriek levert bij de opstart 25 banen op en dat aantal zal verdubbelen wanneer de productie wordt opgeschaald naar 50.000 ton in 2027. Het bedrijf wil uiteindelijk ook buiten Europa groeien en doelt op een productie van meer dan een miljoen ton van het eiwit in 2032. Volgens de start-up staat een miljoen ton van het product gelijk aan het vervangen van 5 miljoen koeien, 1 miljard kippen en het verminderen van ruim 5 miljoen ton CO2-uitstoot.

Product onder de naam Abunda op de markt

Het product dat Enough produceert, komt op de markt onder de naam Abunda. Abunda is rijk aan eiwitten en vezels, bevat alle essentiële aminozuren en is verrijkt met vitamine B12, zink en ijzer. Het product heeft een vezelachtige structuur die lijkt op vlees. Enough levert de grondstof aan producenten van vleesvervangers zoals De Vegetarische Slager. Unilever, het moederbedrijf van De Vegetarische Slager, ging dit jaar een samenwerking aan met Enough. Mycoproteïne is geen nieuwe grondstof voor vleesvervangers. De Britse producent van vleesvervangers Quorn maakt al sinds de jaren 80 gebruik van mycoproteïne. Het was het eerste, en lang het enige bedrijf dat mycoproteïnen produceerde voor vleesvervangers. Nu krijgt het dus dus concurrentie van andere merken die de grondstof bij Enough kunnen inkopen.

Lees ook: Unilever gaat samenwerken met Schotse vega-start-up

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Afbeelding

Wendy Noordzij

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur