Skip to content

DMK in plantaardige kaas

DMK introduceert komend voorjaar plantaardige kaas.

Updated on:
Business
Nieuws
De vraag naar plantaardige zuivelalternatieven groeit, maar ook de handel in zuivel neemt nog steeds toe. - Foto: Canva premium

De vraag naar plantaardige zuivelalternatieven groeit, maar ook de handel in zuivel neemt nog steeds toe. - Foto: Canva

Duitslands grootste zuivelonderneming DMK stapt in plantaardige kazen. De marktintroductie staat gepland voor komend voorjaar.

Het zuivelbedrijf, waarvan coöperatie DOC Kaas mede-eigenaar is, richt zich in eerste instantie op de b2b-markt. Daarbij gaat het om bijvoorbeeld producenten van pizza’s, ovenschotels en vleesvervangers. Op levensmiddelenbeurs Anuga in Keulen presenteert DMK ook andere plantaardige zuivelvervangers. Zo komt de onderneming in het eerste kwartaal van 2022 met desserts op basis van haver en rijst. Verdere uitbreiding van het assortiment volgt.

Koemelk blijft corebusiness

CEO Ingo Müller geeft aan dat DMK niet om de trend van plantaardige zuivelalternatieven heen kan. De producten hebben hun intrede gedaan in de mainstream en zijn vooral onder jongeren populair. Corebusiness blijft voor DMK blijft volgens Müller de verwerking van koemelk. Hij is overtuigd van de meerwaarde die melk als voedingsmiddel biedt. “Maar tegelijk zien we dat het naast elkaar bestaan van zuivel en niet-zuivelproducten goed kan werken en dynamische groeimogelijkheden biedt”, aldus Müller.

Markt voor plantaardige zuivelalternatieven groeit

De vraag naar plantaardige alternatieven voor zuivel groeit in rap tempo. Steeds meer zuivelondernemingen zetten daarom stappen in deze relatief nieuwe markt. Ook FrieslandCampina gaf recent nog aan zich op stappen te beraden. Rabobank noemt vooral de volumegroei van de haver- en amandelvarianten indrukwekkend. Het marktaandeel op Europees niveau voor vloeibare alternatieven ligt momenteel rond de 4,5% en stijgt volgens Rabobank, in een basisscenario, naar zo’n 13,5% in 2035. De markt voor plantaardige kaasalternatieven is echter nog een stuk kleiner (2020: 0,33%). Naar verwachting ligt dit in 2035 op 2,3%. Rabobank noemt het groeipatroon van plantaardige zuivelalternatieven fors, maar niet te vergelijken met de toenemende wereldvraag naar zuivelproducten.

Geen bedreiging voor zuivelsector

Rabobank verwacht dat de wereldwijde handel in zuivel tot 2030 gemiddeld met 3% per jaar toeneemt. In die zin vormt de groeiende belangstelling voor plantaardige zuivelalternatieven geen bedreiging voor de zuivelsector. De Nederlandse zuivel doet er volgens de bank wel goed aan om zich te blijven focussen en verbeteren op het gebied van duurzaamheid. Ontwikkelingen en innovaties in de markt voor plantaardige zuivelvervangers kunnen de situatie snel doen veranderen. Zo kan een relatief kleine versnelling in kaasalternatieven al een behoorlijke impact hebben.

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Afbeelding

Wendy Noordzij

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen