Foto: Canva
In de wet staat dat supermarkten onverkocht voedsel moeten doneren.
Als de producten niet langer geschikt zijn voor menselijke consumptie moeten de bedrijven kijken of de producten gebruikt kunnen worden als bijvoeding voor dieren, compostering of biogas. Daarnaast wordt het verplicht dat supermarkten producten zoals groente en fruit verkopen die een mankement hebben in het uiterlijk. Een te kromme komkommer of een appel die niet rood genoeg is, zijn dan nog gewoon in het winkelschap te vinden.
Omzetten in nieuw product
De verkoop van producten die aan de datum zijn moet ook worden gestimuleerd. Dit kan door middel van een korting. Mochten er producten zijn die niet worden verkocht, moeten verkopers ook kijken of de producten omgezet kunnen worden in een nieuw product, zoals jam of sapjes. Wie voedsel niet doneert kan een boete van tussen de â¬Â 6.000 en â¬Â 150.000 verwachten.
Informatieve campagnes
Niet alleen retailers moeten hun steentje bijdragen, ook overheidsdiensten en de horeca worden geacht meer te doen om verspilling te voorkomen. Met informatieve campagnes moet de overheid de consument bewust maken van de grote hoeveelheid weggegooid voedsel. In restaurants moet aan klanten worden aangeboden om hun resterende maaltijd in te pakken om later thuis op te kunnen eten, een âdoggy bagâ.
Voedselverspilling halveren
Net als in Nederland gaat er in Spanje veel voedsel verloren. Gemiddeld gooit iedere Spanjaard 31 kilo aan goed voedsel weg. In totaal gaat het dan om 1,3 miljard kilo. In Nederland is dit ongeveer 34 kilo per persoon volgens het Voedingscentrum. De Spaanse wet moet bijdragen om de voedselverspilling per inwoner in 2030 te halveren. De wet moet nog wel worden aangenomen door het parlement.
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Wendy Noordzij
Chris Polkamp
Alieke Hilhorst