Van de supermarkten heeft inmiddels 84% inzicht in risico's in de productieketen, - Foto: Albert Heijn
In dit artikel
Risicoâs in productieketens zijn steeds beter in beeld bij Nederlandse supermarkten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Levensmiddelenhandel (CBL).
Concreter beleid
De stijging is te verklaren doordat sommige retailers onderwerpen van het Imvo-beleid hebben uitgebreid. Een voorbeeld hiervan is het expliciet toevoegen van leefbaar loon, een loon waarmee iemand in zijn basisbehoeften kan voorzien. In 2018 ondertekende de supermarktenbranche het Imvo-conveant Voedingsmiddelen. Het beleid wordt volgens het CBL steeds concreter. Op dit moment heeft 68% acties en 85% doelstellingen opgesteld om de risicoâs in de keten te verkleinen.Leefbaar-loon
Zo zijn de supermarkten het afgelopen jaren een samenwerking aangegaan met IDH, een organisatie die zich inzet voor duurzame handel, om bananenboeren een eerlijke prijs te geven voor hun producten. Begin dit jaar was de nulmeting om te achterhalen wat het leefbaar loon-gat is, de kloof tussen het bestaande en benodigde loon. Doel is om dit gat te dichten. In 2022 worden de resultaten hiervan verwacht. Een leefbaar loon garanderen is voor supermarkten onderdeel van het verduurzamen van de keten. Enkele projecten van het Imvo-beleid zijn de verduurzaming van de theeketen van Superunie en de verbetering van levensomstandigheden in de koffieketen van Jumbo.Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Alieke Hilhorst
Wendy Noordzij
Chris Polkamp