Visvervangers van Novish. - Foto: ANP
Het aantal bedrijven dat visvervangers produceert, is de laatste jaren fors gegroeid.
Dat blijkt uit een inventarisatie door The Good Food Institute, een non-profitorganisatie actief in de plantaardige sector. In 2017 waren er zoân 27 bedrijven wereldwijd die visvervangers maakten. Halverwege juni was dat aantal gegroeid naar meer dan 87.
Ook de investeringen in bedrijven die visvervangers maken zijn gegroeid. In de eerste helft van 2021 werd een record aan investeringen gedaan. Het bedrag is hoger dan het totale bedrag over 2020. Volgens de organisatie werd in de eerste zes maanden van het huidige jaar voor $â116 miljoen geïnvesteerd in zeven deals waarvan de bedragen bekend zijn. Daarnaast waren er nog vier gesloten deals waarvan de bedragen niet bekend zijn gemaakt. Het grootste kapitaal ging naar de ontwikkeling van vis op basis van gekweekte cellen, gevolgd door plantaardige vis.
Marktaandeel is klein
Over de verkopen heeft The Good Food Institute alleen cijfers over de Verenigde Staten. Daar steeg de retail verkoopwaarde in 2020 met 23% ten opzichte van een jaar eerder naar $â12 miljoen. Ondanks de groei is de plantaardige viscategorie nog beperkt in omvang vergelijking met alle visproducten. Waar plantaardig vlees 1,4% uitmaakte van de totale retailverkopen van vlees, was het aandeel visvervangers binnen alle visproducten 0,1%.
Nederlandse bedrijven die visvervangers maken zijn onder andere Schouten Food, Novish, SoFine Foods en Seasogood.
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Wendy Noordzij
Alieke Hilhorst
Chris Polkamp