Bijeenkomst van de Europese Commissie. - Foto: Europese Commissie
Verhoging van de productiviteit in de food- en agrisectoren kan bijdragen aan de verlaging van de ecologische voetafdruk.
Dat zegt Tassos Haniotis, plaatsvervangende directeur-generaal Agri van de Europese Commissie. Haniotis gaf in het Europees Parlement een toelichting op de evaluatie van de klimaateffecten van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid.
âMensen reageren allergisch op een hogere productiviteit, alsof dat ook meer milieuvervuiling met zich meebrengt. Maar als de productiviteit omhoog gaat en de productie efficiënter is, levert dat niet per se milieuschade op. Als je meer met minder produceert is dat niet zo. Het gaat om de ecologische voetafdruk. Die moet naar benedenâ, aldus Haniotis.
Evaluaties ondersteunen doemdenkers niet
De topambtenaar zegt dat emissies over alle sectoren naar beneden moeten, âniet alleen in de landbouwâ. Haniotis concludeert dat de evaluaties van het bijna afgelopen landbouwbeleid âde doemdenkers niet ondersteunen in hun opvatting dat alles voor niets is geweest. Dat strookt niet met de feiten.â Er is volgens hem veel vertrouwen in de kwaliteit van de productie van de agrifoodsector, die zorgt voor voldoende goed voedsel.
De sector moet wel veranderen, niet per se vanwege de klimaatverandering, maar ook vanwege de veranderende vraag. De vlees- en zuivelconsumptie in de Europese Unie is volgens hem de afgelopen twintig jaar naar beneden gegaan. Maar wereldwijd is die consumptie juist toegenomen. âDat maakt de situatie in de markt echt ingewikkeld.â
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Wendy Noordzij
Chris Polkamp
Alieke Hilhorst