Skip to content

WER: vleesconsumptie duidelijk lager door lockdowns

De totale vleesconsumptie in Nederland daalde in 2020 met 1,9 kilo naar 75,9 kilo.

Updated on:
Business
Nieuws
Vleesconsumptie premium

Nederlanders aten vorig jaar 1,9 kilo minder vlees per hoofd van de bevolking dan in 2019. - Foto: Canva

De vleesconsumptie in Nederland is in 2020 gedaald, blijkt uit cijfers van Wageningen Economic Research. Door corona steeg de verkoop via supermarkt en slagers wel, maar daalde de verkoop via horeca en andere kanalen harder.

De totale vleesconsumptie in Nederland is in 2020 gedaald naar 75,9 kilo per hoofd van de bevolking op basis van karkasgewicht. Dat is 1,9 kilo minder dan in 2019. Door de uitbraak van corona steeg de vleesverkoop via retail en slagers. Maar die stijging werd meer dan teniet gedaan door de lockdowns met sluiting van de horeca. Dat blijkt uit de jaarlijkse rapportage door Wageningen Economic Research (WER) in opdracht van Wakker Dier. Het vleesverbruik is berekend op basis van karkasgewicht van geslachte dieren, dat is het gewicht inclusief botten.

Laagste vleesconsumptie sinds 2005

De vleesconsumptie liet vorig jaar de grootste daling zien sinds het begin van de meting op deze manier. Met bijna 2 kilo is dat evenveel als de daling in de periode 2010-2016. In 2005 was het verbruik 76,7 kilo, in 2009 piekte dat op 79,1 kilo. Daarna zette een daling in tot 76,7 kilo in 2017 en vervolgens een stijging in 2018 en 2019.
De grootste afname in 2020 is te zien bij pluimveevlees, dat 0,8 kilo daalde naar 22,1 kilo. Rundvlees is de laatste jaren redelijk stabiel, maar daalde nu met 0,4 kilo. Varkensvlees daalde met 0,5 kilo naar 36,2 kilo en is nog steeds veruit de grootste categorie.

‘Effect van verleiding’

Volgens Wakker Dier tonen de cijfers aan dat verleiding een grote rol speelt bij het eten van vlees. “Zonder de verleidingen buitenshuis deden mensen wat velen zich al langer voornamen: minder vlees eten”, aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier. De organisatie ziet in de cijfers over 2020 een grote kans en wil dat de overheid het eten van minder vlees actief gaat stimuleren.

‘Te vroeg voor conclusies’

Volgens onderzoeker Hans Dagevos is het nog te vroeg om conclusies te trekken. De cijfers zijn vertekend door de corona-uitbraak in 2020 en dat zal ook in 2021 nog zo zijn. Uit eerder onderzoek is al gebleken dat de vleesafzet via de horeca en andere kanalen zoals catering in bedrijfsrestaurants een belangrijk kanaal zijn. Ook het toerisme speelt daarbij een belangrijke rol. In 2020 en ook dit jaar zijn er veel minder toeristen uit het buitenland. Het is een gegeven dat er relatief meer vlees wordt gegeten als mensen uit eten gaan, dat geldt voor Nederlanders en buitenlandse toeristen.

Meer via supermarkt

De afzet via supermarkten en andere retailkanalen zoals slagers is flink gestegen, vooral door de stijging van de vleesverkoop met ruim 6% naar 406.000 ton. De hoeveelheid vleeswaren bleef vrijwel gelijk met 150.000 ton. De onderzoekers gaan ook in op de groei van de afzet van vleesvervangers. WER wijst op de dubbele groeicijfers in analyses van onder meer banken en marktonderzoekers. Tegelijkertijd hoeft de explosieve groei van vleesvervangers niet te betekenen dat het ten koste gaat van de vleesconsumptie in absolute zin, geeft het rapport aan. Dat blijkt onder meer uit de relatief stabiele cijfers voor de vleesconsumptie in de afgelopen jaren. Bovendien wordt een lichte daling van het verbruik per hoofd van de bevolking gecompenseerd door de voortdurende groei van de bevolking.

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Afbeelding

Wendy Noordzij

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Wim Esselink
Wim Esselink

Voormalig redacteur