Koelvakken hebben een behoorlijk aandeel in de energiebehoefte van supermarkten. - Foto: ANP
Nederlandse supermarkten zijn in tien jaar tijd bijna een kwart zuiniger omgesprongen met energie.
Met een efficiencyverbetering van 23,6% in de periode 2010-â20 is het doel van 20% meer energie-efficiency ruim gehaald volgens het Centraal Bureau voor de Levensmiddelenhandel CBL. Ten opzichte van basisjaar 1995 heeft de sector een CO2-reductie behaald van bijna 1,1 miljoen ton CO2. Dat komt volgens het CBL overeen met de jaarlijkse CO2-uitstoot van 580.000 autoâs. Supermarkten kochten in 2029 circa 765 miljoen KWh aan duurzame elektriciteit in, dat is 48,5% van de totale hoeveelheid ingekochte elektriciteit.
Natuurlijke koudemiddelen
Koel- en vriesvakken hebben een behoorlijk aandeel in de energiebehoefte van supermarkten. Naast maatregelen om minder stroom te gebruiken, investeren supermarkten in koelingen en vriezers met natuurlijke koudemiddelen. Die middelen zijn nodig om koelingen en vriezers op temperatuur te houden. Naast de besparing door de betere energie-efficiëntie, is er ook een âindirecte verminderingâ van de CO2-uitstoot van 315.000 ton in de periode 1995-2020 gerealiseerd door het verminderen van het verlies van koudemiddelen.
Doelstelling van de branche is dat de CO2-uitstoot, door het gebruik van natuurlijke koudemiddelen en het beperken van het âlekverliesâ, in 2025 met 80% is afgenomen ten opzichte van 1995. Na 2030 wil de branche enkel gebruik maken van natuurlijke koudemiddelen voor koeling.
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Alieke Hilhorst
Chris Polkamp
Wendy Noordzij