Foto: ANP
In dit artikel
De Autoriteit Consument en Markt (ACM) kan gaan handhaven en boetes opleggen als er sprake is van oneerlijke handelspraktijken.
De Wet oneerlijke handelspraktijken landbouw- en voedselvoorzieningsketen is per 1 november in werking. Door de nieuwe wet moet de onderhandelingspositie van de primaire producenten verbeteren ten opzichte van de veelal grotere en machtigere afnemers. Zo moet de wet ervoor zorg dat boeren minder makkelijk onder druk gezet worden om voor een lagere prijs te leveren.
Een geschillencommissie
Ook is het nu verboden voor afnemers om op korte termijn afnames van bederfelijke producten te annuleren of om te laat te betalen. Ook mogen afnemers niet meer eenzijdig leveringsvoorwaarden wijzigen. Daarnaast heeft demissionair landbouwminister Carola Schouten een geschillencommissie aangewezen die geschillen behandelt tussen voedselproducenten en afnemers. Deze geschillencommissie gaat 1 januari 2022 van start.
Boete opleggen
Voedselleveranciers kunnen klachten zowel bij de ACM als bij de Geschillencommissie voorleggen. Bij de ACM zal gekeken worden of de wet wordt overtreden en er zal eventueel een boete worden opgelegd. Bij de Geschillencommissie zal geoordeeld worden of de individuele producent of de afnemer gelijk heeft in het geschil, waarna een vergoeding van de schade kan worden opgelegd. Deze route is volgens het ministerie laagdrempeliger.
De Wet Oneerlijke Handelspraktijken (OHP) is de Nederlandse implementatie van de Europese richtlijn over eerlijke handelspraktijken. Ook stond de maatregel in het regeerakkoord.
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Wendy Noordzij
Chris Polkamp
Alieke Hilhorst