Skip to content

Politieke lef ontbreekt voor Nationale Eiwitstrategie

Voor een succesvolle Nationale Eiwitstrategie heeft het bedrijfsleven slagvaardige politiek nodig.

Updated on:
Business
Column
Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport op het Binnenhof.  Politiek Den Haag verklaart de eiwittransitie controversieel vanwege de demissionaire status van het kabinet, zegt columnist Jesse Markus. - Foto: ANP premium

Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport op het Binnenhof. Politiek Den Haag verklaart de eiwittransitie controversieel vanwege de demissionaire status van het kabinet, zegt columnist Jesse Markus. - Foto: ANP

Wil de Nederlandse Nationale Eiwitstrategie succesvol zijn, dan heeft het bedrijfsleven een slagvaardige politiek nodig. Maar waar is die?

Eind 2020 kondigde de overheid met veel tamtam de Nationale Eiwitstrategie aan. Een antwoord op de vraag van de Europese Commissie aan elke lidstaat om binnen tien jaar grote stappen te zetten om minder dierlijk en meer plantaardig eiwit te consumeren en minder afhankelijk te worden van de import van eiwitrijke gewassen van buiten Europa. Wil de Nederlandse Nationale Eiwitstrategie succesvol zijn, heeft het bedrijfsleven een slagvaardige politiek nodig. Maar waar is die?

Sturing voor bedrijven ontbreekt

De politiek laat het initiatief volledig aan het bedrijfsleven en trekt zich terug om niet van betutteling te worden beschuldigd. Hierdoor ontbreekt sturing die bedrijven wel nodig hebben. Denk aan stimuleringsmaatregelen voor koplopers bij het ontwikkelen van producten en steun bij het toelaten ervan op de markt. De politieke aandacht ontbreekt. Bij de verkiezingen van maart 2021 nam alleen de ChristenUnie de Nationale Eiwitstrategie op in het verkiezingsprogramma. In Nederland is de eiwittransitie al sinds 2009 onderdeel van het kabinetsbeleid, en het staat in het Klimaatakkoord van juni 2019. Maar dit leidt niet tot beleid dat productontwikkeling stimuleert. Rabobank concludeerde onlangs dat de markt voor alternatieve eiwitten groeit, maar tot aan 2035 nog steeds heel klein is. Nu is er dan eindelijk een Nationale Eiwitstrategie voor de periode tot 2030, maar ontbreekt het financiële en juridische kader zodat het bedrijfsleven niet weet waar het aan toe is.

Overheid moet lef tonen

Daarom eist het bedrijfsleven politieke actie, zoals in een uitzending van Nieuwsuur van 5 september. Ook de Transitiecoalitie Voedsel deed in oktober dit jaar een oproep voor daadkrachtig politiek beleid. Maar politiek Den Haag verklaart de eiwittransitie controversieel vanwege de demissionaire status van het kabinet. De overheid moet lef tonen. Steun de koplopers en trek meer geld uit voor onderzoek. Ook op het gebied van reststromen en insecten liggen veel kansen en ondernemers staan te springen om hulp. Ze vragen om minder strikte wetgeving waarmee insecten toegestaan worden als voedsel. Kortom, politiek: waar blijf je?

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Afbeelding

Wendy Noordzij

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Afbeelding
Jesse Markus

adviseur public affairs bij Schuttelaar & Partners in agribusiness en life sciences & healthy living