Skip to content

Nieuw systeem voor minder suiker, zout en vet in 2022

In 2022 komt een nieuw systeem om suiker, zout en verzadigd vet in voedingsmiddelen te verlagen.

Updated on:
Nieuws
Food & Health
Het zoutgehalte van producten zit in 72% van de gevallen op of onder de norm. - Foto: Canva premium

Het zoutgehalte van producten zit in 72% van de gevallen op of onder de norm. - Foto: Canva

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport komt in de eerste helft van 2022 met een nieuw systeem om de gehaltes suiker, zout en verzadigd vet in bewerkte voedingsmiddelen te verlagen.
Per productgroep (bijvoorbeeld vleesproducten, vleesvervangers, soepen en sauzen) komen er doelstellingen die trapsgewijs verhoogd worden. Staatssecretaris Paul Blokhuis laat weten dat bedrijven hierover zelf maatwerkafspraken kunnen maken, die betrokken bedrijven kunnen vastleggen in convenanten. Dit om te voorkomen dat er een ongelijk speelveld ontstaat. Blokhuis vindt dat producenten veel inspanningen hebben geleverd om het productaanbod te verbeteren, maar dat er tegelijk nog werk aan de winkel is. Voor de jaren 2014 tot en met 2020 sloten de overheid en levensmiddelenbranche het Akkoord Verbetering Productsamenstelling. Hierin zijn afspraken gemaakt over verlaging van de gehaltes suiker, zout en verzadigd vet in bepaalde soorten producten.

Onder de norm

Het RIVM monitort het resultaat, en concludeert dat niet alle doelstellingen gehaald zijn. 72% van de producten waarvoor in het akkoord maximumnormen voor zout zijn opgesteld, zit nu op of onder deze normen, aldus het RIVM. Voor suiker is dat 71%, voor verzadigd vet 86%. Volgens Blokhuis komt dit omdat sommige producten ‘nog niet genoeg geherformuleerd zijn’. Daarnaast doordat er ook producten in deze groep vallen die niet van de deelnemende levensmiddelenfabrikanten zijn, zoals importproducten.

Consumentenbond: akkoord heeft gefaald

De Consumentenbond stelde eerder dit jaar dat het akkoord gefaald heeft en riep op tot strenge afspraken. De staatssecretaris laat weten dat belangenorganisaties uit de branche in een internetconsultatie eerder dit jaar hebben aangegeven voorstander te zijn van wettelijke verplichtingen en bindende afspraken. Blokhuis laat weten deze optie momenteel (juridisch) te laten verkennen. De uitkomsten van deze verkenning zullen begin 2022 komen. Hij laat weten dat een oordeel hierover aan het nieuwe kabinet zal zijn.

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Afbeelding

Wendy Noordzij

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen