Ongeveer een derde van al het voedsel dat geproduceerd wordt, belandt uiteindelijk niet op ons bord. - Foto: ANP
In dit artikel
Voedselverspilling terugdringen krijgt te weinig aandacht in de aanpak van de klimaatverandering. Toch liggen hier grote kansen om de impact van het voedselsysteem te verkleinen, aldus Toine Timmermans.
50% minder minder voedselverspilling in 2030
Een van de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties luidt: 50% minder voedselverspilling in 2030. Door in Nederland jaarlijks 1 miljard kilo goed voedsel binnen de keten te houden, voorkomen we ongeveer 3 miljard kilo broeikasgassenuitstoot. In meerdere opzichten is dat een betere oplossing dan het grootschalig opslaan van CO2 onder de Noordzee, een maatregel waar het kabinet wel een miljardensubsidie voor uittrok. Grondstofbehoud in de voedselketen is vele malen kosteneffectiever: per ton broeikasgasreductie vergt het een investering van grofweg â¬Â 3; tegenover vele tientallen euroâs per ton voor emissierechten of investeringen in minder effectieve oplossingen.Juist Nederland kan koploper zijn in de transitie van het voedselsysteemOok de internationale beleidsmakers lijken nog niet helemaal wakker geschud. Want op de cruciale COP26-conferentie in Glasgow staan duurzame en gezonde voedselsystemen nauwelijks op de agenda. Terwijl het concrete reducties van broeikasgassen oplevert en de voordelen veel verder gaan dan het milieu alleen. Hoe zorgen we bijvoorbeeld voor genoeg gezond eten en drinken voor een groeiende wereldbevolking, tegen een achtergrond van veranderend klimaat, minder voorspelbare weerpatronen en meer sociale ongelijkheid?
Grote klapper maken met voedselverspilling tegengaan
Door om te beginnen voedselverspilling aan te pakken, kan een grote klimaatklapper worden gemaakt. Het vormt de directe oorzaak van een tiende van alle broeikasgasuitstoot wereldwijd. Om voedsel te produceren dat uiteindelijk nooit gegeten wordt, wordt aan land meer dan de oppervlakte van heel Europa gebruikt en aan water vijftig keer het volume van het IJsselmeer. Juist Nederland, als internationaal toonaangevend voedselland, kan koploper zijn in de transitie van het voedselsysteem: een win-winsituatie, ook voor de BV Nederland. Het nieuwe kabinet doet er daarom goed aan als een toekomstbestendig voedselsysteem, inclusief het terugdringen van grondstofverlies, hoeksteen van het klimaatbeleid wordt. Dat leidt voor iedereen tot een positieve impact, zowel vanuit economisch, sociaal als milieuperspectief.Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Alieke Hilhorst
Wendy Noordzij
Chris Polkamp