Foto: Canva
De nieuwe generatie suikervervangers is niet per se gezonder.
Gezonder eten en drinken
Volgens een recent onderzoek van marktonderzoeksbureau Euromonitor zoekt 37% van de consumenten wereldwijd naar producten zonder suiker, zonder toegevoegde suikers of met weinig suiker. Overconsumptie van suiker wordt al lang in verband gebracht met ziekte, zoals obesitas en hart- en vaatziekten. Uit een voedingsonderzoek in 2021 naar redenen om suiker te vermijden, zei bijna 60% van de respondenten dat ze zich daardoor gezonder voelen. Suikerinname verminderen is een belangrijke methode om gezonder te eten en drinken.Suiker in veel voedingsmiddelen
Ondanks tientallen jaren van medische waarschuwingen zit suiker echter nog steeds in erg veel voedingsmiddelen. Het wordt volgens Bloomberg momenteel aangetroffen in 60% van de verpakte voedingsmiddelen die worden verkocht in de VS, wat een grootverbruiker is van suiker. De reden van suikergebruik is dat de alternatieven te weinig succesvol bleken. Weinigen komen in de buurt van de smaak van sucrose in smaaktests. Ook zijn ze wat betreft, vocht, smaak en textuur onvoldoende geschikt voor in de verwerking.De industrie maakt zich geen zorgenVolgens Rabobank-analist Pablo Sherwell is 85% van alle geconsumeerde zoetstoffen nog steeds traditionele suiker. Alles bij elkaar is het een markt van $â100 miljard. âDe industrie maakt zich geen zorgenâ, zegt hij. Maar dat is misschien niet helemaal het geval, meldt Bloomberg. Zo geeft de Sugar Association aan dat in Amerika is gevraagd om duidelijker vermelding op etiketten wanneer alternatieve zoetstoffen zijn gebruikt. Dat kan tot imagoschade leiden.
Allulose
Kostbare productiemethodes staan een grote introductie van alternatieve zoetstoffen echter nog in de weg. Zo moet allulose, een derde minder zoet dan suiker en een tiende van de calorieën bevattend, uit mais wordt geproduceerd in een complexe chemische reactie. Ook is het product niet voldoende onafhankelijk onderzocht om de gezondheidsclaims te kunnen staven. In Europa is het dan ook nog niet toegelaten voor de menselijke consumptie. Michael Greger, arts en auteur van voedingsboeken, noemt allulose als potentieel meest veelbelovende kandidaat om suiker te vervangen. Er zijn echter meer goede studies nodig voordat het product kan worden aanbevolen voor menselijke consumptie.Insuline-respons
Een andere medische deskundige zegt dat imitatiesuiker uiteindelijk net zo slecht voor je kan zijn. Arts Robert Lustig, pediatrisch endocrinoloog aan de Universiteit van Californië in San Francisco, legt uit dat het niet bekend is of iets zoets op een menselijke tong dezelfde boodschap naar de hersenen stuurt. Het zou kunnen dat een insuline-respons wordt geactiveerd, of het nou suiker betreft of een vervanger. De alvleesklier regelt de insuline-respons en dat regelt de gewichtstoename. âAl deze bedrijven proberen erachter te komen wat ze moeten doen om de negatieve effecten te verzachtenâ, zegt Lustig. âHet juiste antwoord is: ons leven minder zoet maken.âMis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Chris Polkamp
Wendy Noordzij
Alieke Hilhorst