Cakebeslag. De Handheld Molecular Containment Screener kan de ingrediënten snel en preventief voor het verwerkingsproces keuren, zodat de afgekeurde ingrediënten niet bij de bruikbare producten komen. Foto: Canva
Snelle sensoren kunnen verontreinigingen in voedselingrediënten opsporen vóór het productieproces begint. Dat voorkomt verspilling en onnodige kosten.
Het is het slechte ei dat je in een tank vol cakebeslag gooit, dat ervoor zorgt dat je de volledige inhoud door de gootsteen moet gietenControle van voeding is tijdrovend. Na de controle gaat de productie door. Als dan uit het onderzoek blijkt dat een van de ingrediënten niet volledig aan de strenge voedselveiligheidseisen voldoet, maakt dit het volledige eindproduct onbruikbaar. Het is het slechte ei dat je in een tank vol cakebeslag gooit, die ervoor zorgt dat je de volledige inhoud door de gootsteen moet gieten. Het is dan ook zo dat maar liefst een derde van alle voedselproducten de supermarkt nooit haalt. Niet alleen is dit zonde van het eten, het brengt ook grote problemen als economische schade, onnodige CO2-uitstoot en de verspilling van grondstoffen met zich mee.
Voucher ontvangen
Voordat het product op de markt terecht kan komen, moet het eerst goedgekeurd worden door de Europese voedselveiligheidsautoriteiten. Wel heeft het bedrijf al een voucher ontvangen namens Rabobank, stichting Samen Tegen Voedselverspilling, de regionale ontwikkelingsmaatschappijen en het ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit ontvangen. De voucher dekt de helft van de projectkosten.Schadelijke bacteriën opsporen
Next Generation Sensors is niet het enige bedrijf in de strijd om voedselcontroles sneller te laten verlopen en zo verspilling tegen te gaan. Zo hebben Maastricht University, de KU Leuven en de Universiteit Hasselt samen het Nederlands/Vlaamse project agrEUfood ontwikkeld: een sensor die net zoals de HMC nog tijdens het productieproces schadelijke bacteriën kan opsporen. De focus binnen dit project ligt bij het opsporen van de E-coli bacterie. Zodra de sensor goed werkt willen de projectondernemers het doorontwikkelen naar de controle van bijvoorbeeld melk of water.Focus op de E-coli-bacterie
De sensor is in het laboratorium getest, maar wordt ook al in de praktijk getest, zei onderzoeker Rocio Arreguin Campos van Maastricht University onlangs in een interview met Food&Agribusiness. âHet laatste onderdeel is het testen van de sensor in de automaat. Daar zijn we nu. We werken hiervoor samen met de Belgische start-up Alberts Smoothies. De focus in dit project ligt op de E-coli-bacterie. Maar als we deze sensor werkend hebben, dan kunnen we relatief snel schakelen naar andere toepassingen in bijvoorbeeld melk of water. Het type bacterie dat je detecteert, kan aangepast worden. Dat betekent concreet dat je deze technologie in de toekomst bijvoorbeeld ook in de tuinbouw kan gebruiken bij het opsporen van bacteriën in groente en fruit.âMis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Wendy Noordzij
Alieke Hilhorst
Chris Polkamp