Skip to content

Rabobank: voedselgrondstoffen blijven duur in 2022

De prijzen van belangrijke grondstoffen voor voedsel blijven hoog in 2022.

Updated on:
Business
Nieuws
Hoge prijzen voor voedingsmiddelen zoals tarwe kunnen zelfs leiden tot maatschappelijke onrust. Foto: Canva premium

Hoge prijzen voor voedingsmiddelen zoals tarwe kunnen zelfs leiden tot maatschappelijke onrust. Foto: Canva

De prijzen van belangrijke grondstoffen voor voedsel blijven hoog in 2022.

Hoge prijzen voor voedingsmiddelen zoals tarwe kunnen zelfs leiden tot maatschappelijke onrust. Voorlopig is er nog geen sprake van een terugkeer naar de prijzen van voor de corona-uitbraak. Dat zijn enkele voorspellingen van Rabobank in de jaarlijkse uitgave van de Agri Commodity Markets Outlook. Oorzaken zijn aanhoudend ongunstig weer, fors hogere kosten in de toelevering en transport, meer vraag en een voortdurende verstoringen van de wereldwijde distributie. Dat treft boeren die zelf te maken hebben met hoge kosten, maar uiteindelijk ook de eindgebruikers die hogere prijzen zullen betalen voor hun voedsel.

Slecht weer, hoge kosten

Het weer staat onder invloed van het verschijnsel La Niña in de grote oceaan. Dat uit zich onder meer in droogte in de VS en extreme regenval in Australië en Azië. Normaal gesproken zouden de huidige hoge prijzen voor gewassen als tarwe en mais een uitbreiding van de productie veroorzaken. Dat wordt nu beperkt door hoge prijzen voor energie, meststoffen, transport en arbeid. Dat beperkt de stijging van de productie.

Tarwe

Voor tarwe gaan de analisten van Rabobank weliswaar uit van iets hoger aanbod van tarwe en een klein overschot ten opzichte van de vraag. Dit jaar was er nog sprake van een fors tekort dat het hoogst was sinds het vorige grote tekort in 2013. Een eventueel overschot komt echter pas in de tweede helft van 2022 op de markt verwacht Rabobank. Tegelijkertijd zullen landen proberen om voorraden op peil te houden om sociale onrust te voorkomen. Lage voorraden en hogere prijzen worden gezien als een van de oorzaken voor de Arabische Lente die grote onrust veroorzaakte in Noord-Afrika en het Midden-Oosten.

Hoge kosten drukken ook de productie van mais. De groeiende vraag naar mais voor ethanol in de VS en de export naar China krijgt gevolgen voor de beschikbaarheid van voedselproducten in andere markten. Dat krijgt ook gevolgen voor de consumentenprijzen.

Palmolie blijft duur net als suiker

Palmolie blijft naar verwachting duur, ondanks een wereldwijde stijging van de productie met ruim 4% in 2022. Palmolie is een belangrijke grondstof voor bewerkte voedingsmiddelen zoals chocolade en pizza’s, maar ook voor biobrandstof. De vraag naar deze olie neemt vooral toe vanuit de EU en China verwacht Rabobank.

De vraag naar suiker blijft eveneens hoog, mede gedreven door de groeiende productie van ethanol uit suikerriet in Brazilie ten kosten van de productie van suiker voor humane consumptie. De productie in India wordt vooral getemperd door de hoge kosten van inputs.

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Afbeelding

Wendy Noordzij

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Wim Esselink
Wim Esselink

Voormalig redacteur