Foto: EPA
In dit artikel
In een onwaarschijnlijk snel tempo grijpt de nieuwe virusziekte in China om zich heen. De aantallen slachtoffers van het coronavirus stijgen exponentieel. Trek je deze lijn door, dan tekent zich een somber scenario af.
De Chinese autoriteiten doen hun best om met zeer krachtdadig optreden de rust te bewaren. Een foto die wereldwijd rondging van een stuk of 50 draglines die in Wuhan grond bouwrijp maken voor een ziekenhuis dat al begin februari (!) klaar moet zijn, moet dat beeld onderstrepen. Intussen zitten tientallen miljoenen mensen als het ware opgesloten in hun stad.
Lees verder onder de tweet
Lering uit aanpak Afrikaanse varkenspest
Wie weet hebben de Chinezen lering getrokken uit de gefaalde aanpak van de Afrikaanse varkenspest in het land. Met enig cynisme zou je kunnen zeggen dat het kennelijk makkelijker is om mensen in het gareel te houden dan varkens.
Gelukkig wordt nu eindelijk paal en perk gesteld aan markten waar alle soorten levende dieren tegelijk verhandeld worden, en die een soort snelkookpan voor de vorming van nieuwe virussen zijn.
Ongerustheid over economische impact coronavirus
Naast de wereldwijde zorg over de volksgezondheid is er intussen grote ongerustheid over de economische impact. Navraag bij Nederlandse exporteurs naar China leert dat daar – gelukkig – geen paniek is. De zaken gaan nog steeds door.
Alles komt nu aan op goede monitoring en betrouwbare informatie. Ervaringen met andere recente gevaarlijke zoönoses – ebola, mers en sars – leren dat rampen beperkt kunnen blijven dankzij adequaat optreden.