Skip to content

Strubbeling in rundvleesconcept AH en A-ware

Updated on:
Nieuws
Sustainable food
Concept met Nederlands rundvlees van Albert Heijn en A-ware gaat op de schop na tegengas veehandel. - Foto: ANP premium

Concept met Nederlands rundvlees van Albert Heijn en A-ware gaat op de schop na tegengas veehandel. - Foto: ANP

Nog voor de grote uitrol van de nieuwe rundvleesketen van Albert Heijn en A-ware zijn er flinke strubbelingen ontstaan.

De oorspronkelijk opzet is van de baan en er komt een nieuwe opzet voor het ‘Beter voor koe, natuur & boer’ rundvleesprogramma van Albert Heijn. Twee van de oorspronkelijke initiatiefnemers doen niet meer mee, deelnemende melkveehouders krijgen te maken met minder aantrekkelijke voorwaarden. Dat meldde het vakblad voor melkveehouders ’Melk van het Noorden’ in een analyse over het rundvleesconcept. Melkveehouders die leveren in de Albert Heijn-melkstroom van A-ware en zich hadden aangemeld om ook mee te doen aan het vleesprogramma, hebben bericht gehad dat de oude opzet van de baan is. Ze zullen zich opnieuw aan moeten melden zodra er meer duidelijkheid is.

Vion nieuwe partner

Volgens de analyse hebben veehandelaren een grote rol gespeeld bij het ploffen van het keteninitiatief. In de eerste versie kwam de veehandel niet meer aan bod. Een deel van het voordeel voor de melkveehouders in ‘Beter voor…’ bestond uit het wegvallen van commissie en kosten van veehandelaren. Heijdra Vleesvee en rundveeslachterij Ameco (onderdeel van VanDrie Group) doen niet meer mee aan de nieuwe opzet. Beide partijen willen niet reageren op de ontwikkelingen. Namens VanDrie Group geeft een woordvoerder aan dat Ameco heeft besloten om uit het project te stappen omdat er geen overeenstemming bereikt kon worden ‘over de wijze van deelname.’ Volgens de woordvoerder is en blijft Ameco actief in initiatieven rond weidekoeien, onder meer via het Hollands Weiderund programma. In de nieuwe opzet wordt slachtconcern Vion vrijwel zeker de nieuwe partner. Vion reageert niet op de rol in de nieuwe keten. “Wij praten graag over ketens, maar nooit over onze klanten”, geeft een woordvoerder aan. Vion is ook zelf bezig met een weidevleesketen, details daarvan worden nog uitgewerkt, is nu alles wat Vion daarover kwijt wil.

Niet betrokken

Vanuit de veehandel is druk uitgeoefend op Ameco om niet meer mee te doen. Dat wil echter niemand met naam en toenaam bevestigen. Andries Kingma, veehandelaar en bestuurslid van Vee & Logistiek zegt daarover: “Wij zijn niet betrokken geweest bij de onderhandelingen en vernamen ook dat het oorspronkelijke programma gestopt was.” Volgens Kingma is het goed om de veehandel erbij te betrekken als je een keten wilt vormen, en transparant wil zijn: “Anders krijg je een trechtervorm, waar veehouders geen mogelijkheden hebben zelf nog keuzes te maken. Het is leuk dat je een toeslag krijgt op je vee, dat is de kers op de taart, maar uiteindelijk moet de basisprijs goed zijn.” Dat Vion als slachterij erbij zit, vindt Kingma prima, maar hij ziet liever meer slachterijen in het programma voor een goede concurrerende prijs.

Nieuwe afspraken

A-ware wil niet meer kwijt over de situatie dan dat er gewerkt wordt aan nieuwe afspraken waarbij alle schakels in de keten betrokken worden. Het is nadrukkelijk wel de bedoeling dat de samenwerking op het gebied van rundvlees doorgaat. Hoe precies en onder welke condities, daar wordt nog op gebroed. Albert Heijn verwijst naar de korte reactie van A-ware over de ontwikkelingen in het rundvleesprogramma dat de marktleider in oktober aankondigde.

450 melkveehouders

Het rundvleesconcept is een uitbreiding van het al langer bestaande Beter voor Koe, Natuur & Boer-programma met ongeveer 450 melkveehouders. Het is een samenwerking met zuivelbedrijf Royal A-ware voor de levering van onder meer dagverse zuivel onder het AH-merk. Voor het rundvlees is eerder dit jaar een pilot afgesloten die in 2020 al is gestart. Een groot deel van het rundvlees in de schappen van Albert Heijn moet uiteindelijk komen van de afgemolken koeien uit de speciale melkstroom van A-ware. Een deel van de koeien gaat rechtstreeks van de melkveehouder naar de slacht, het grootste deel wordt eerst afgemest zodat de kwaliteit van het vlees verbetert. Vlees uit het concept ligt nu al in een deel van de AH-winkels. In 2022 moet het overgrote deel van het rundvlees bij Albert Heijn afkomstig zijn uit deze keten.

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Afbeelding

Wendy Noordzij

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Wim Esselink
Wim Esselink

Voormalig redacteur