Foto: Canva/Rido
Om de connectie tussen food- en agribusiness te benadrukken, veranderde de naam van deze lijst vorig jaar al van AgriTop 50 in FoodAgritop 50.
Dit brengt ook met zich mee dat de accenten wat meer zijn verschoven naar de voedingsmiddelenketen. Het doel van deze lijst is om in beeld te brengen wie er aan de touwtjes trekt in de food- en agribusiness. Daarbij wordt vooral gekeken naar de personen, maar ook naar de bedrijven die zij vertegenwoordigen.
Bekijk de FoodAgriTop50 van 2021
Aan het begin van dit traject zijn, net als in voorgaande jaren, 120 personen uit de food- en agribusiness op een groslijst gezet. Deze kandidaten zijn daarna gewogen op basis van verschillende factoren. Daarvan hebben uiteindelijk de 50 hoogste scores een plek in de top 50 gekregen. Nieuw dit jaar is een stem van de verschillende redacties die hier aan meewerken: naast Food&Agribusiness zijn dat Boerderij, Pluimveehouderij en Groenten & Fruit.
De weging vindt plaats op basis van feiten en meningen. De feiten bestaan uit omzetcijfers en of omvang van de organisatie. Het aantal commissariaten en andere nevenfuncties tellen mee in de beoordeling onder het kopje netwerk. Daarbij wordt onderscheid gemaakt in zware en lichte bestuursfuncties. De zwaarstwegende factor in deze afweging zijn de wapenfeiten waarmee de prestaties worden aangegeven die een positieve bijdrage leveren aan de resultaten van het bedrijf of de organisatie. Vanzelfsprekend verandert niet alles in goud, zodat er ook wat te verrekenen valt onder het kopje missers.
Groeipotentioeel
Rekening houdend met de toekomst is ook een oordeel geveld over het groeipotentieel van de persoon en het afbreukrisico. In bepaalde bedrijven of organisaties loop je nu eenmaal meer risico dan in andere. De uitkomst van de gehele rekensom bepaalt de volgorde op de lijst met bovenaan degene die de meeste punten heeft.