Skip to content

Lokaal voedsel in regio Amsterdam nieuwe fase

Het plan om lokaal voedsel meer te integreren in Amsterdam gaat een nieuwe fase in.

Updated on:
Nieuws
Sustainable food
Foto: Van Assendelft premium

Foto: Van Assendelft

Het plan om lokaal voedsel meer te integreren in Amsterdam gaat een nieuwe fase in. Op 3 december presenteerde Voedsel rond de Stelling de nieuwe fase waarin de Metropool Regio Amsterdam (MRA) een robuuster voedselsysteem wil implementeren.

Het voeden van steden is al langer een groot vraagstuk, dat alsmaar groter wordt. Het antwoord daarop is volgens Voedsel rond de Stelling, een project onder anderen Local2Local, door meer voedsel uit de omgeving te halen en zo een regionaal voedselsysteem op te zetten. Dit in samenwerking met boeren in en rondom de Stelling van Amsterdam, een historische waterlinie. Op dit moment heeft de gemiddelde Amsterdammer maar voor 3% tot 5% aan lokale producten op zijn of haar bord en dat moet meer worden. Het plan om dit te bewerkstelligen komt nu in een nieuwe fase. “De eerste fase bestond uit inspireren en daarvoor werden verhalen gezocht van boeren, ondernemers en partners”, vertelt Mark Frederiks, managing director van Amped en een van de oprichters van Taskforce Korte Ketens. “In de nieuwe fase, activatie, wordt gekeken hoe die verzamelde partijen samen het plan kunnen aanvullen en verbeteren.” Dit vertelde hij tijdens de bijeenkomst Kick-off event ‘Activatie van de robuuste korte keten in de MRA’ op de Floriade in Almere.

Activatie

Deze fase wordt gekenmerkt door vier actiepunten. Eerst een samenwerking komen tussen verschillende partijen: boeren, retailers en overheden. Ten tweede moet bewezen worden dat lokaal voedsel beter is en beter werkt. Zijn de producten gezonder en duurzamer? Op die vraag is nu nog geen antwoord. Door middel van data en onderzoek moet hiervoor bewijslast vastgelegd worden. Het derde actiepunt is de sociale en culturele waarde van voedsel vaststellen. Als laatste moet er opschaling kunnen plaatsvinden bij de initiatieven. “Door de samenwerkingen ben ik ervan overtuigd dat er een nulletje toegevoegd kan worden aan de winst van ondernemers,” zegt Frederiks. Uiteindelijk moet er door dit plan een robuust korteketenvoedselsysteem worden opgebouwd in de regio Amsterdam.

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Afbeelding

Wendy Noordzij

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur