Skip to content

90% duurzame palmolie in voedingsindustrie

De voedingsmiddelenindustrie verwerkte in 2020 ruim 239.000 ton palmolie.

Updated on:
Nieuws
Sustainable food
Palmolieplantage. Foto: ANP

Palmolieplantage. Foto: ANP

In 2020 was 90% van de verbruikte palmolie door de Nederlandse voedingsmiddelenindustrie als duurzaam gecertificeerd.

De voedingsmiddelenindustrie verwerkte in 2020 ruim 239.000 ton palmolie, dat is duidelijk minder dan in 2019. In dat jaar werd 289.000 ton palmolie verwerkt, daarvan had 87% een duurzaamheidscertificaat. Dat blijkt uit Monitor Duurzame Agro-grondstoffen 2021 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het aandeel duurzame palmolie is vooral gegroeid in de jaren 2011 tot en met 2015. In die periode nam het aandeel toe van 30% naar 84% duurzaam gecertificeerd. Na 2015 stabiliseert het aandeel gebruik van duurzame palmolie voor voedingsmiddelen rond de 90%.

Het aandeel duurzame palmolie in de veevoerindustrie is aanmerkelijk lager. In 2020 was 61% als duurzaam gecertificeerd. Voor de productie van diervoeders is 83.000 ton palmolie gebruikt in 2020. Voor de productie van voer voor huisdieren wordt nagenoeg geen palmolie gebruikt.

Monitor in opdracht van LNV

De Monitor Duurzame Agro-grondstoffen laat cijfers en trends zien op het terrein van verduurzaming van de agro-grondstoffen soja, palmolie en hout. De monitor is door het CBS uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). De eerste keer gebeurde dat in 2013.

Snel delen

Wim Esselink
Wim Esselink

Voormalig redacteur