Skip to content

Brussels akkoord: nultarief btw op groente en fruit mogelijk

Updated on:
Nieuws
Food & Health
De woordvoerder van het ministerie beaamt dat groente en fruit door dit akkoord goedkoper kan worden aangeboden aan consumenten. - Foto: ANP premium

De woordvoerder van het ministerie beaamt dat groente en fruit door dit akkoord goedkoper kan worden aangeboden aan consumenten. - Foto: ANP

Europese lidstaten willen meer btw-verlaging op groente en fruit toestaan. Dat blijkt uit een akkoord van de ministers van Financiën.

Dinsdagmiddag 7 december presenteerden de lidstaten een akkoord voor een nieuwe btw-richtlijn. Nu is het niet mogelijk om een nultarief te hanteren op groente en fruit. Als het aan de ministers ligt, kan dat in de toekomst wel. Een woordvoerder van het ministerie van Financiën bevestigt dat dit de deur kan openzetten naar een nultarief voor groente en fruit in Nederland. Veel partijen vragen erom. “Of dat ook gebeurt, is aan een nieuw kabinet. Er zitten ook allerlei uitvoerbaarheidskwesties bij.” Het akkoord van de ministers moet nog langs het Europees Parlement, maar als alles meezit wordt het akkoord begin volgend jaar omgezet in wetgeving.

Groente en fruit goedkoper voor consument

Een lidstaat kan een eigen keuze maken van zeven artikelen waarop een verlaagd tarief van 0 tot 5% geheven wordt. De tekst van het akkoord maakt melding van voeding. Hoe een lidstaat moet kiezen tussen voedingssegmenten, wordt niet duidelijk. De woordvoerder van het ministerie kon niet verklaren hoe breed voeding in de uitwerking wordt meegenomen. Wel beaamt ze dat groente en fruit door dit akkoord goedkoper kunnen worden aangeboden aan consumenten.

Laag tarief ook mogelijk voor zonnepanelen

Naast voeding is een laag tarief tussen 0 en 5% mogelijk op farmaceutische producten, zonnepannelen, medische uitrusting, levering van boeken en het uitlenen door bibliotheken. Verlaagde btw-tarieven op fossiele brandstoffen als olie, gas en steenkool mogen vanaf 1 januari 2030 niet meer, volgens dit akkoord. Hetzelfde geldt voor kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen vanaf 1 januari 2032. Kleinere landbouwbedrijven krijgen zo meer tijd om zich aan te passen aan de verhoging. Nederlandse bedrijven betalen voor deze producten al het hogere tarief.

Lees ook: Dit zijn alternatieven voor btw-verlaging op groente en fruit

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Afbeelding

Wendy Noordzij

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

jeroen verheul
Jeroen Verheul

Redacteur