Skip to content

Vijf keer kenteken D voor Duits varkensvlees

ijf keer het kenteken D voor Duits varkensvlees, beloven Duitse retailers.

Updated on:
Achtergrond
Retail
De Duitse Lidl is er het snelst bij en zegt al in het eerste kwartaal van 2022 te beginnen met het aanbieden van 5xD. Foto: ANP premium

De Duitse Lidl is er het snelst bij en zegt al in het eerste kwartaal van 2022 te beginnen met het aanbieden van 5xD. Foto: ANP

Vijf keer het kenteken D voor Duits varkensvlees, beloven Duitse retailers. Nu is de nieuwe regering aan zet voor een verplicht herkomst- en welzijnslabel en soepelere stalbouw- en milieuvergunningsprocedures.

Drie van de grootste Duitse retailers zetten volgend jaar bij vers varkensvlees in op 5 maal D (5xD). Dat houdt in dat het vlees voor 100% van Duitse herkomst is, dat wil zeggen van big tot slacht en verdere verwerking: bij elkaar vijf fasen in de keten. Lidl, inclusief de keten Kaufland in 2020 de nummer drie op de ranglijst van leidende Duitse retailers, is er het snelst bij en zegt al in het eerste kwartaal van 2022 te beginnen met het aanbieden van 5xD. Aldi (Nord en Süd) en Rewe, respectievelijk nummer 4 en 2 op de ranglijst, starten er later in het jaar mee. De nummer 1, het coöperatieve Edeka, houdt zich tot dusver afzijdig.

Duitse herkomst

Het 5xD-initiatief is tot stand gekomen op basis van gesprekken met de agrarische sector. Alle drie retailers hebben te kennen gegeven meer voeding van Duitse herkomst in de schappen te zullen leggen. Lidl bijvoorbeeld geeft aan dat zijn drinkmelkproducten sowieso al allemaal van Duitse zuivelaars komen, evenals pluimveevlees. “Als betrouwbare partner van de Duitse landbouw zetten we consequent in op binnenlandse dierlijke producten”, laat het winkelconcern weten.

Duitse varkenssector in het slop

Uitgaande daarvan is 5xD bij varkensvlees dus onderdeel van een breder streven. Wel is het zo dat de Duitse varkenshouderij dit initiatief mogelijk harder nodig heeft dan andere veesectoren. De varkenshouderij bij de oosterburen zit flink in het slop. Dat is niet alleen de schuld van exportbeperkingen wegens de uitbraak van Afrikaanse varkenspest in het oosten van het land, maar ook van een aantal dierenwelzijns- en milieueisen. Al geruime tijd klinkt de waarschuwing dat kaalslag plaatsvindt, waarbij alleen de heel grote bedrijven het overleven. Daarbij is het niet zo dat alleen grote varkenshouders willen voldoen aan de eisen. Waar het volgens de sector vaak op vastzit, zijn de bouw- en milieuvergunningsprocedures. De investeringsbereidheid bij stalbouw en aanpassingen van de varkenshuisvesting ketst daarop af. Zo werkt de overheid de invulling van haar eigen eisen tegen.

Betere coördinatie

Het probleem met procedures is niet nieuw en er is door de sectororganisaties al vele malen aangedrongen op een betere coördinatie. De nieuwe regeringscoalitie in Berlijn biedt nu mogelijk soelaas, althans afgaande op het regeringsakkoord van de drie deelnemende partijen SPD, Die Grünen en FDP. Daarmee is echter nog niet alles geregeld. Nodig is ook dat de consument in Duitsland meedoet en kiest voor, vaak duurder, vlees van Duitse oorsprong. Om de consument over de streep te trekken, is een welzijns- en herkomstzegel nodig dat verplichtend is en de hele keten omvat, vindt de vleessector. Ook de drie 5xD-retailers zitten nu op die lijn, evenals de nieuwe regering.

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Afbeelding

Wendy Noordzij

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Afbeelding
Wim Verseput

Freelance redacteur