Foto: Henk Riswick
In dit artikel
Oliezaden van verschillende plantensoorten zijn een veelbelovende bron van plantaardige voedselingrediënten.
Ze leveren grote hoeveelheden eiwitten en lipiden. Oliezaden, zoals koolzaad, kunnen een gezonde rol spelen in de eiwittransitie, mits het bewerkingsproces in minder stappen plaatsvindt. Dat stelt onderzoeker Eleni Ntone, die op woensdag 15 december hoopt te promoveren aan Wageningen Universiteit.
Bewerkingsproces
Door het huidige bewerkingsproces van oliezaden, waarbij de lipiden eerst worden geëxtraheerd en geraffineerd uit de zaden met meerdere intensieve verwerkingsstappen, worden de eiwitstructuur en functionaliteit negatief beïnvloed. Daarom worden oliezaadeiwitten momenteel alleen gebruikt voor voertoepassingen.
Verder onderzoek
De bevindingen in Ntones proefschrift laten zien dat minder verwerkingsstappen leiden tot minder geraffineerde, maar zeer functionele lipiden- en eiwitrijke ingrediënten. Die kunnen worden gebruikt in voedseltoepassingen. Verder onderzoek is met dit proefschrift gerechtvaardigd.