Meer dan 75% van de Fransen zegt ook deze kerst weer foie gras te zullen kopen. Dat blijkt uit een enquête in opdracht van producentenorganisatie Cifog. - Foto: Canva
In dit artikel
Terwijl steeds meer grote steden en departementen in Frankrijk foie gras in de ban doen vanwege de omstreden productiemethode, schieten beroemde koks en een reeks politici de al jaren bedreigde sector te hulp.
âNu er steeds meer tegenstanders van foie gras komen, zijn wij trots op onze gastronomische identiteit en onze productenâ, schrijft bijvoorbeeld een grote groep raadsleden uit de Périgord, het belangrijkste productiegebied voor de eenden- en ganzenpaté.
Foie gras is in binnen- en buitenland omstreden, omdat de dieren dwangvoeding krijgen om een zo groot mogelijke lever te krijgen. Om die reden hebben steden als Lyon, Straatsburg en Grenoble verboden om foie gras tijdens hun recepties te serveren. âMaar dat politiek opportunisme mag een buitengewone sector in een voor haar zo belangrijke tijd niet in gevaar brengenâ, vinden ze in de Périgord, verwijzend naar het feit dat foie gras vooral rond de feestdagen wordt gekocht. âDe overgrote meerderheid van foie gras wordt tegenwoordig geproduceerd in ethische veehouderijen van een beperkte schaal, waar drastische kwaliteitsnormen worden gerespecteerd.â
Manifest
Die boodschap wordt in een manifest nadrukkelijk onderschreven door veertien associaties van Franse koks. âWij onderschrijven de kwaliteit van dit product. Verschillende van onze leden hebben met eigen ogen de kwaliteit van de productiemethode kunnen constateren. Wij bieden onze steun aan aan deze belangrijke sectorâ, aldus de boodschap die vergezeld gaat van een reeks fraaie zegels en oorkondes. De koks zeggen ook toe foie gras te blijven gebruiken in hun gerechten.
Foie gras nog altijd populair
Los van de polemiek lijken de Fransen de lekkernij niet te mijden. Meer dan 75% zegt ook deze kerst en oud en nieuw weer foie gras te zullen kopen, blijkt uit een enquête in opdracht van de producentenorganisatie Cifog. âIn Lyon is dat zelfs 78%â, voegt Cifog daaraan toe. Bijna 80% van de Fransen vindt ook dat foie gras bij de feesttafel hoort, meer nog dan gerookte zalm of een âboomstamtaartâ. Dat geldt zowel voor een diner thuis als kerst in een restaurant. Een grote meerderheid hecht daarbij wel aan âhet échte product en wil geen vegetarische versie, laat staan één uit een laboratoriumâ, aldus Cifog.
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Alieke Hilhorst
Chris Polkamp
Wendy Noordzij