Skip to content

Industrie probeert minerale oliën in voeding terug te dringen

De voedingsindustrie werkt hard om minerale oliën in voedsel zover mogelijk terug te dringen.

Updated on:
Achtergrond
Food & Health
Uit de testen van Foodwatch bleken de oliën te zitten in één op de acht voedingsproducten, zoals in bouillonblokjes. Foto: Canva premium

Uit de testen van Foodwatch bleken de oliën te zitten in één op de acht voedingsproducten, zoals in bouillonblokjes. Foto: Canva

De voedingsmiddelenindustrie werkt er hard aan om minerale oliën in voedsel zover mogelijk terug te dringen. Dat zegt FoodDrinkEurope in reactie op de eis van Foodwatch om een nultolerantie van minerale oliën in voeding te hanteren in Europa.

De Europese voedingsmiddelenindustrie werkt aan het terugdringen van MOH (Mineral Oil Hydrocarbon, verzamelnaam voor minerale oliën) in voedsel. Dat zegt FoodDrinkEurope, de confederatie van de voedingsindustrie in de Europese Unie, in reactie op de alarmbellen die Foodwatch eind vorige week wederom liet klinken over de MOH’s in voedingsmiddelen.

Via verpakking van levensmiddelen

De minerale oliën zijn gevaarlijk, stelt ‘voedselwaakhond’ Foodwatch, mogelijk zelfs kankerverwekkend. Daarom zou er een nultolerantieregel moeten worden ingevoerd voor MOH-verontreiniging in alle levensmiddelencategorieën, stelt de organisatie. De oliën kunnen in voeding komen via de machines en procedures die bij de oogst en verwerking van levensmiddelen worden gebruikt, maar ook via de verpakking van levensmiddelen. Uit de testen van Foodwatch bleken de oliën te zitten in één op de acht voedingsproducten, zoals bouillonblokjes en cruesli.

Minerale oliën belangrijk onderwerp

Hier is zeker aandacht voor, zo reageert de vertegenwoordiging van de food-industrie. “De leden van FoodDrinkEurope zetten zich in om het hoogste niveau van voedselveiligheid te leveren”, zegt een woordvoerder. “En we werken nauw samen met alle belanghebbenden in de toeleveringsketen en met nationale en Europese autoriteiten om ervoor te zorgen dat deze hoge normen worden gehandhaafd.” De minerale oliën zijn hierbij een belangrijk onderwerp, erkent hij.

FoodDrinkEurope toolbox

“Voedselbedrijven dragen bij aan de risicobeoordeling die het Europese voedselveiligheidsagentschap Efsa aan het bijwerken is, door gegevens over voorvallen te leveren.” Die risicobeoordeling moet in 2022 gereed zijn. Intussen wordt door de sector gewerkt aan betrouwbaarheid van tracering van verontreinigingen, het identificeren van bronnen en toepassen van maatregelen in de hele toeleveringsketen. Dat gebeurt met initiatieven van de industrie, zoals de FoodDrinkEurope toolbox, die bedrijven helpt de overdracht van MOH in voedsel te voorkomen. Een ander voorbeeld dat wordt genoemd is de gezamenlijke aanbeveling van de Duitse voedselfederatie met de voedselcontrole-autoriteiten van de Duitse deelstaten om met waarden vast te stellen waaraan moet worden voldaan. Met preventieve maatregelen in de hele keten moet het gehalte MOH in voedingsmiddelen zo laag als technisch mogelijk worden.

Meer onderzoek nodig

Het Voedingscentrum meldt dat – gerecyclede – kartonnen verpakkingen maar een kleine bijdrage leveren aan de totale inname van minerale oliën en dat bovendien niet alle minerale oliën schadelijk zijn. Minerale oliën worden verkregen uit aardolie. Minerale oliën bestaan uit MOSH (minerale oliën van verzadigde koolwaterstoffen) en MOAH (minerale oliën van aromatische koolwaterstoffen). Over sommige MOAH-soorten zijn zorgen, omdat ze bij grote inname mogelijk kankerverwekkend zijn. Het is op dit moment alleen niet mogelijk om aan te geven of mensen te veel MOAH binnenkrijgen, omdat er geen gezondheidskundige norm voor is. De bronnen zouden achterhaald moeten worden en vervolgens zoveel mogelijk vermeden. Kortom, er is meer onderzoek naar minerale oliën in voeding nodig.

Geen acuut voedselveiligheidsprobleem

“De voedingsindustrie neemt dit probleem zeer serieus en alle individuele meetresultaten die door organisaties en instellingen worden gerapporteerd, moeten worden gecontroleerd”, benadrukt de vertegenwoordiger van FoodDrinkEurope. “In het algemeen moet worden opgemerkt dat er geen acuut voedselveiligheidsprobleem is op basis van normale consumptiegewoonten.”

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Afbeelding

Wendy Noordzij

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Petra Vos
Petra Vos

Voormalig redacteur