Foto: Herbert Wiggerman
Er lijkt een stijgende trend te zijn in de hoeveelheid residuen van bestrijdingsmiddelen in groenten en fruit, blijkt uit een analyse van Pesticide Action Network Netherlands (PAN NL).
Gegevens NVWA
De gegevens van de NVWA leggen een trend bloot: er worden steeds meer bestrijdingsmiddelen gebruikt in de afgelopen zeven jaar. Niet alleen in Nederland is deze trend gaande, ook andere landen laten een stijgende trend zien van hoeveelheden bestrijdingsmiddelen. Toch blijkt geïmporteerd fruit minder vervuild dan producten van Nederlandse afkomst. Gerekend over de afgelopen vijf jaar bevatten Nederlandse aardbeien en frambozen, maar ook peren, appels en kersen, gemiddeld meer bestrijdingsmiddelen dan dezelfde producten uit het buitenland. Ook de Nederlandse radijzen, spruitjes, spitskool, knolvenkel, paksoi, wortel en broccoli blijken meer resten van bestrijdingsmiddelen te bevatten dan de buitenlandse. Muilerman roept op om iets tegen de âgifcocktailsâ te doen: âDe analyses van PAN NL tonen aan dat er eerder sprake is van achteruitgang dan vooruitgang en roept de minister op om de daad bij het woord te voeren. Dit kan onder andere door strengere toelatingsprocedures van bestrijdingsmiddelen, verplichting van geïntegreerde teelt en in te zetten op biologische productie.âMis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Wendy Noordzij
Chris Polkamp
Alieke Hilhorst