Foto: Canva
In dit artikel
Er komt meer geld voor vergoeding van loonkosten, een voorraadvergoeding voor horeca en detailhandel komt er niet.
De overheid stelt meer geld beschikbaar voor bedrijven die te kampen hebben met financiële problemen vanwege de coronapandemie en -maatregelen. Zo kunnen bedrijven meer tegemoetkoming in loonkosten krijgen en is de drempel om in aanmerking te komen voor de vastelastenregeling verlaagd. Het kabinet trekt hier â¬Â 590 miljoen voor uit. Aanleiding is de nieuwe lockdown.
Maximaal omzetverlies van 90%
Het gaat om andere om de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW), van waaruit bedrijven tegemoetkoming in loonkosten van hun werknemers kunnen ontvangen. Voor het vierde kwartaal van 2021 en in het eerste kwartaal van 2022 kunnen ondernemers nu voor een maximaal omzetverlies van 90% een tegemoetkoming aanvragen, in plaats van tot nu toe 80%.
Ook kunnen bedrijven sneller in aanmerking komen voor de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). De drempel voor omzetverlies hiervoor wordt verlaagd van 30% naar 20%. Het kabinet laat weten hiermee tegemoet te willen komen aan bedrijven die door de acute lockdown worden geraakt in de laatste weken van dit kwartaal, en misschien anders de drempel niet zouden halen omdat ze eerder dit kwartaal wel omzet draaiden. Aanvragen voor de TVL van dit kwartaal worden wel aangehouden totdat de Europese Commissie de gewijzigde regeling heeft goedgekeurd. Bedrijven kunnen tot 28 januari 2022 een aanvraag voor het vierde kwartaal van de TVL doen.
Geen voorraadvergoeding
De overheid laat weten geen voorraadvergoeding voor horeca en detailhandel in te voeren. Het kabinet vindt zoân regeling slecht uitvoerbaar. Daarnaast kondigt het kabinet aan te komen met een langetermijnvisie op de steunpakketten voor ondernemers. De overheid wil niet dat de steunpakketten gebruikt worden om reguliere omzetschommelingen te compenseren en geeft aan dat de regelingen âeen groot beslag leggen op de overheidsfinanciënâ. Een langetermijnvisie op hoe het hiermee verder moet nu de coronapandemie aanhoudt, moet helpen om weer balans te vinden. Het kabinet wil de langetermijnvisie aan het eind van het eerste kwartaal van 2022 klaar hebben.
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Chris Polkamp
Alieke Hilhorst
Wendy Noordzij