Skip to content

Milieuorganisaties tegen plan blikinzameling

Updated on:
Nieuws
Sustainable food
Foto: Canva premium

Foto: Canva

Zes milieuorganisaties hebben geen vertrouwen in het plan om de inname van statiegeldblikjes buiten de supermarkten om te regelen.

Dat meldt het Recycling Netwerk Benelux, dat milieuorganisaties verbindt. Het voorgenomen plan klinkt als een excuus om blikjes uit de supermarkten te houden, stellen ze. De organisaties ageren tegen het landelijke inzamelnetwerk voor statiegeldblikjes, dat op 31 december 2022 in werking wordt gesteld. Hiertoe bereikten Stichting Afvalfonds Verpakkingen, Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (supermarkten) en Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie vorige week een akkoord. Er komt een landelijk dekkend netwerk van 3.300 inzamelpunten (hubs) voor blikjes met statiegeld. Deze hubs komen buiten de supermarkt te staan en bij tank-, trein- en busstations. Dat wordt aangevuld met 5.000 tot 10.000 vrijwillige inzamelpunten.

Geen vertrouwen in het pland

Recycling Netwerk Benelux, Natuur & Milieu, Plastic Soup Foundation, Stichting De Noordzee, Plastic Soup Surfer en Greenpeace hebben geen vertrouwen in het plan. Wettelijk is vastgelegd dat minimaal 90% van de blikjes gescheiden moet worden ingezameld en dat zien de milieuorganisaties op deze manier niet gebeuren. Ze zien het milieu het slachtoffer worden. “Een systeem waarbij het aantal inleverpunten nog lager is dan bij flesjes zal de zwerfafval- en recyclingdoelstellingen voor blikjes nooit halen”, stelt Rob Buurman, directeur van Recycling Netwerk. “Het concept is ook allesbehalve consumentvriendelijk. De consument kan met zijn plastic statiegeldflessen terecht in alle supermarkten, maar wordt voor de blikjes naar een andere locatie gestuurd. Er is geen enkel ander land waar het statiegeldsysteem zo is ingericht. Het is dus een grote aanname dat consumenten hier zo maar in mee zullen stappen.”
De kans is groot dat consumenten de eerste maanden hun blikjes vrijwel nergens kwijt kunnen, terwijl ze er wel al meteen statiegeld op moeten betalen
De organisaties missen een concrete uitwerking van de plannen. “Het is de vraag of er überhaupt op korte termijn locaties buiten de winkel kunnen worden gerealiseerd. Het bedrijfsleven is hiervoor namelijk sterk afhankelijk van vastgoedeigenaren en vergunningen van gemeenten. “De kans is groot dat consumenten de eerste maanden hun blikjes vrijwel nergens kwijt kunnen, terwijl ze er wel al meteen statiegeld op moeten betalen”, denkt Buurman. “Datzelfde zien we nu in beperkte mate al bij flesjes die je bijvoorbeeld nog altijd niet op stations in kan leveren.” De milieuorganisaties willen dat de Tweede Kamer en het nieuwe kabinet de innameplicht voor verkooppunten voor alle statiegeldverpakkingen (weer) in de wet opnemen. “Alleen dan hebben we de garantie dat er eind volgend jaar een robuust statiegeldsysteem staat dat de inzamel- en zwerfafvaldoelen realiseert en het milieu vrijwaart van blikjes.”

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Afbeelding

Wendy Noordzij

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Petra Vos
Petra Vos

Voormalig redacteur