Skip to content

Wild: het meest duurzame vlees

Bijna tweederde van de Nederlanders is voorstander van het duurzaam benutten van wild uit de natuur.

Updated on:
Opinie
Sustainable food
Wld bij een poelier op de Veluwe. - Foto: ANP premium

Wld bij een poelier op de Veluwe. - Foto: ANP

Bijna tweederde van de Nederlanders is voorstander van het duurzaam benutten van wild uit de natuur. Terecht, meent Julia de Vries van de Jagersvereniging. Volgens haar is wild het meest duurzame vlees wat er is te krijgen.

Steeds meer Nederlanders eten wild. En terecht: wild is superscharrelvlees. Uit onderzoek naar het draagvlak onder de Nederlandse bevolking voor de jacht blijkt dat maar liefst 61% van de Nederlanders voorstander is van het duurzaam benutten van wild uit de natuur. In 2012 was nog maar 36% voorstander van het benutten van wild. Daarnaast zien we de afgelopen jaren een constante groei van het aantal mensen dat zich jaarlijks inschrijft voor het jachtexamen, met name onder jongeren. Wild observeren, wild bemachtigen en het eten van wild wordt steeds populairder. Dat blijkt ook uit de toename van het aantal vragen dat wij bij de Jagersvereniging krijgen. Veel mensen vragen ons of wij een jager kennen die wild wil verkopen. Daarom is de Jagersvereniging in juli 2016 gestart met ‘Wild op de Kaart’, een digitale kaart van Nederland waarop is te zien waar je in Nederland wild kan kopen en wild kan eten. Naast de commerciële verkooppunten zoals poeliers en boerderijwinkels kan ook een lokale jager kleine hoeveelheden wild verkopen via Wild op de Kaart.

Consumptie van lokaal wild

In principe wordt al het wild dat Nederlandse jagers schieten geconsumeerd; door jagers zelf en door particulieren via poeliers en restaurants. Maar dat is nog niet bij iedere Nederlander bekend. Als Jagersvereniging besteden wij veel aandacht aan het belang van de consumptie van lokaal wild. Dit doen wij onder andere door samen te werken met de bekende restaurantvereniging Euro-Toques. Op deze manier proberen wij ook wild voor een ieder toegankelijk te maken.

Certificaat voor wild in handel

Al het wild dat in Nederland in de handel wordt gebracht, moet voorzien zijn van een certificaat. Op dat certificaat staat waar en wanneer het wild geschoten is en het wordt ondertekend door de jager die het geschoten heeft. Ook bevat het een beoordelingsverklaring van een Gekwalificeerd Persoon. Die verklaring houdt in dat bij het wild na een gestandaardiseerde voedselveiligheidsbeoordeling geen abnormaliteiten zijn geconstateerd. In de meeste provincies moeten edelherten, reeën, wilde zwijnen en damherten bovendien ook zijn voorzien van een ‘loodje’, een soort zegel met een uniek nummer dat verwerkt wordt in het digitale fauna-registratiesysteem. Het nummer op het loodje moet ook genoteerd zijn op het bijbehorende certificaat.

Wild uit natuur moet herkenbaar zijn

Een ander interessant gegeven is dat uit onderzoek blijkt dat 67% van de Nederlanders het belangrijk vindt dat wild uit de natuur herkenbaar is. Te vaak ligt er in de schappen van de supermarkten kweekwild. Dat is dus wild dat bijvoorbeeld in een hertenkamp is groot geworden en nooit vrij in de natuur heeft gelopen. Wij vinden het erg belangrijk dat echt wild herkenbaar is voor de consument. Daarom steunt de Jagersvereniging het keurmerk ‘Echt Wild’, een keurmerk voor groothandels, poeliers, restaurants en winkels die werken met wild uit de vrije natuur. Veel mensen hebben al kennisgemaakt met het meest duurzame stukje vlees: wild. Wild biedt eindeloze mogelijkheden aan chef- en thuiskoks. Van complexe smaakcombinaties tot eenvoudige, smaakvolle gerechten die iedereen kan maken.

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Afbeelding

Wendy Noordzij

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Julia de Vries

Communicatieadviseur Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging