Wld bij een poelier op de Veluwe. - Foto: ANP
In dit artikel
Bijna tweederde van de Nederlanders is voorstander van het duurzaam benutten van wild uit de natuur. Terecht, meent Julia de Vries van de Jagersvereniging. Volgens haar is wild het meest duurzame vlees wat er is te krijgen.
Consumptie van lokaal wild
In principe wordt al het wild dat Nederlandse jagers schieten geconsumeerd; door jagers zelf en door particulieren via poeliers en restaurants. Maar dat is nog niet bij iedere Nederlander bekend. Als Jagersvereniging besteden wij veel aandacht aan het belang van de consumptie van lokaal wild. Dit doen wij onder andere door samen te werken met de bekende restaurantvereniging Euro-Toques. Op deze manier proberen wij ook wild voor een ieder toegankelijk te maken.Certificaat voor wild in handel
Al het wild dat in Nederland in de handel wordt gebracht, moet voorzien zijn van een certificaat. Op dat certificaat staat waar en wanneer het wild geschoten is en het wordt ondertekend door de jager die het geschoten heeft. Ook bevat het een beoordelingsverklaring van een Gekwalificeerd Persoon. Die verklaring houdt in dat bij het wild na een gestandaardiseerde voedselveiligheidsbeoordeling geen abnormaliteiten zijn geconstateerd. In de meeste provincies moeten edelherten, reeën, wilde zwijnen en damherten bovendien ook zijn voorzien van een âloodjeâ, een soort zegel met een uniek nummer dat verwerkt wordt in het digitale fauna-registratiesysteem. Het nummer op het loodje moet ook genoteerd zijn op het bijbehorende certificaat.Wild uit natuur moet herkenbaar zijn
Een ander interessant gegeven is dat uit onderzoek blijkt dat 67% van de Nederlanders het belangrijk vindt dat wild uit de natuur herkenbaar is. Te vaak ligt er in de schappen van de supermarkten kweekwild. Dat is dus wild dat bijvoorbeeld in een hertenkamp is groot geworden en nooit vrij in de natuur heeft gelopen. Wij vinden het erg belangrijk dat echt wild herkenbaar is voor de consument. Daarom steunt de Jagersvereniging het keurmerk âEcht Wildâ, een keurmerk voor groothandels, poeliers, restaurants en winkels die werken met wild uit de vrije natuur. Veel mensen hebben al kennisgemaakt met het meest duurzame stukje vlees: wild. Wild biedt eindeloze mogelijkheden aan chef- en thuiskoks. Van complexe smaakcombinaties tot eenvoudige, smaakvolle gerechten die iedereen kan maken.Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Alieke Hilhorst
Chris Polkamp
Wendy Noordzij