Foto: Canva
In dit artikel
Terwijl ik dit schrijf, zitten we nog steeds in een lockdown. Vast niet de laatste lockdown.
En blijven er zorgen of de ziekenhuizen het aantal Covid-patiënten aankunnen. Je zou er moedeloos van worden. Desondanks wil ik aan het begin van een nieuw jaar graag wat inspiratie bieden. Een beetje licht in de duisternis. En nog wel met een gezond, maar lastig, product. Een product waar we nog steeds te weinig van eten: groente.
Groente en fruit opeens uitverkocht
Dat groente goed voor je is, hoef ik niet meer uit te leggen. Dat de consumptie in Nederland aan de lage kant is en blijft, laten de voedselconsumptiecijfers van het RIVM al decennia zien. Maar in 2020 gebeurde er wat met groente, en ook met fruit. Ik merkte het al tijdens de eerste lockdown, eind maart 2020. Toen logeerde ik tijdelijk bij mijn moeder, die herstellende was van Covid. Bij het boodschappen doen, gebeurde het regelmatig dat de meeste groente en fruit vrijwel waren uitverkocht. Dat had ik nog nooit meegemaakt.
Misschien moeten we het ook eens hebben over essentiële producten
Blijkbaar werd ineens (of eindelijk) de link tussen je gezondheid en goede producten als groente en fruit gelegd. Uiteraard waren er ook nog distributieproblemen in die tijd. Maar cijfers van het GroentenFruit Huis lieten uiteindelijk zien dat de groente- en fruitverkoop in heel 2020 flink was gestegen.
We hebben het de afgelopen twee jaar gehad over essentiële beroepen, en over essentiële winkels. Misschien moeten we het ook eens hebben over essentiële producten. Producten waar we echt niet zonder kunnen. Producten die extra aandacht en waardering nodig hebben.
Btw-verlaging
Dus doorpakken met die btw-verlaging en met schoolfruit; elke schooldag groente en fruit op de basisschool in plaats van drie dagen gedurende twintig weken. Ook een gezonder aanbod op middelbare scholen en het hoger onderwijs, en bij bedrijven.
Een onrijpe peer van € 1 kan moeilijk concurreren met een worstenbroodje van dezelfde prijs
Dan moeten we nog wel eens nadenken over de huidige lange en vaak inflexibele ketens tussen producent en consument; want een onrijpe peer van € 1 kan moeilijk concurreren met een worstenbroodje van dezelfde prijs. Samen met boeren, ketenpartijen en afnemers kunnen we zorgen voor een gezonder voedselaanbod in 2022. Want als er geen essentiële producten beschikbaar zijn, zorg je niet goed voor je mensen.
Lees ook: Lector: ‘Grip op inhoudsstoffen groente en fruit nodig’