Wetenschappers van Nanyang Technological University met de verpakking. - Foto: Nanyang Technological University
In dit artikel
Wetenschappers hebben een afbreekbare verpakking ontwikkeld die producten langer houdbaar maakt.
Antimicrobiële stofjes
De verpakking is gemaakt van onder andere zetmeel, maiseiwit, tijmolie en citroenzuur. Wanneer het voedingsmiddel vochtig wordt, beginnen bacteriën en schimmels zich te ontwikkelen. Door de gestegen luchtvochtigheid komen kleine hoeveelheden antimicrobiële stofjes vrij uit de verpakking die de bacteriën en schimmels doden. Ook bacteriën als E. coli en Listeria die ernstige voedselvergiftiging kunnen veroorzaken leggen het loodje. De verpakking is volgens de wetenschappers biologisch afbreekbaar. De verpakking is getest bij aardbeien. Die bleven zeven dagen vers voordat er schimmel ontstond. In de gewone plastic bakjes werden de aardbeien na vier dagen aangetast. Plastic verpakkingen zijn slecht voor het milieu, maar ze zorgen er wel voor dat bederfelijke producten zoals groenten, fruit, vlees of vis langer houdbaar blijven. Daardoor wordt minder voedsel verspild. Tekst gaat door onder de video https://www.youtube.com/watch?v=C_0MlBVsf34&ab_channel=Food%26AgribusinessComposteerbare verpakking
Diverse bedrijven zoeken daarom naar verpakkingen die wel de voordelen maar niet de nadelen hebben van plastic. Vorig jaar meldde het Volcani Institute in Israël dat het een composteerbare verpakking heeft ontwikkeld voor paprikaâs en komkommers, die beter werkt dan een plastic omhulsel. Daardoor konden paprikaâs tot 21 dagen langer bewaard worden dan onverpakte paprikaâs. Bij komkommers werd de houdbaarheid verlengd met 15 dagen. De composteerbare verpakking voorkomt dat water condenseert aan de binnenkant van de verpakking. Water bevordert het ontstaan van bacteriën en schimmels.Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Wendy Noordzij
Chris Polkamp
Alieke Hilhorst