Skip to content

Bacteriedodende verpakking maakt voedsel langer houdbaar

Wetenschappers hebben een afbreekbare verpakking ontwikkeld die producten langer houdbaar maakt.

Updated on:
Nieuws
Sustainable food
Wetenschappers van Nanyang Technological University met de verpakking. - Foto: Nanyang Technological University premium

Wetenschappers van Nanyang Technological University met de verpakking. - Foto: Nanyang Technological University

Wetenschappers hebben een afbreekbare verpakking ontwikkeld die producten langer houdbaar maakt.

In de verpakking is tijmolie en citroenzuur verwerkt, die bacteriën en schimmels doden. Volgens wetenschappers van de Nanyang Technological University in Singapore en de Amerikaanse Harvard T.H. Chan School of Public Health is de nieuwe verpakking geschikt voor veel voedingsproducten, zoals kant-en-klare voedingsmiddelen, rauw vlees, fruit en groenten.

Antimicrobiële stofjes

De verpakking is gemaakt van onder andere zetmeel, maiseiwit, tijmolie en citroenzuur. Wanneer het voedingsmiddel vochtig wordt, beginnen bacteriën en schimmels zich te ontwikkelen. Door de gestegen luchtvochtigheid komen kleine hoeveelheden antimicrobiële stofjes vrij uit de verpakking die de bacteriën en schimmels doden. Ook bacteriën als E. coli en Listeria die ernstige voedselvergiftiging kunnen veroorzaken leggen het loodje. De verpakking is volgens de wetenschappers biologisch afbreekbaar. De verpakking is getest bij aardbeien. Die bleven zeven dagen vers voordat er schimmel ontstond. In de gewone plastic bakjes werden de aardbeien na vier dagen aangetast. Plastic verpakkingen zijn slecht voor het milieu, maar ze zorgen er wel voor dat bederfelijke producten zoals groenten, fruit, vlees of vis langer houdbaar blijven. Daardoor wordt minder voedsel verspild. Tekst gaat door onder de video https://www.youtube.com/watch?v=C_0MlBVsf34&ab_channel=Food%26Agribusiness

Composteerbare verpakking

Diverse bedrijven zoeken daarom naar verpakkingen die wel de voordelen maar niet de nadelen hebben van plastic. Vorig jaar meldde het Volcani Institute in Israël dat het een composteerbare verpakking heeft ontwikkeld voor paprika’s en komkommers, die beter werkt dan een plastic omhulsel. Daardoor konden paprika’s tot 21 dagen langer bewaard worden dan onverpakte paprika’s. Bij komkommers werd de houdbaarheid verlengd met 15 dagen. De composteerbare verpakking voorkomt dat water condenseert aan de binnenkant van de verpakking. Water bevordert het ontstaan van bacteriën en schimmels.

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Afbeelding

Wendy Noordzij

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Voormalig redacteur