Foto: Canva
In het regeerakkoord staat met zoveel woorden dat de btw op groente en fruit naar nul procent gaat.
Ook staat een suikertaks ingeboekt. Beide bedoeld om consumenten gezonder te laten eten. Uit formatiestukken blijkt nu waarom op deze maatregelen geen datum, maar een âop termijnâ is neergezet. De Belastingdienst ligt dwars. Niet eens zozeer omwille van de IT-systemen, weerspreekt de dienst een hardnekkig verhaal, maar om de uitvoering. Het is de enig denkbare uitvlucht. Want bij verhoging in 2019 van 6 naar 9% was er ook geen technische belemmering. Evenmin recentelijk bij het schrappen van btw op mondkapjes.
De Belastingdienst zou het zichzelf ook eens wat makkelijker kunnen maken
De fiscus wil duidelijkheid over wat precies onder dat nultarief voor groente en fruit gaat vallen. En wat is âsuikerhoudendâ nu? Waar valt jam bijvoorbeeld onder? Het zijn terechte vragen. Maar de Belastingdienst zou het zichzelf ook eens wat makkelijker kunnen maken. Begin alvast met het tarief op vers, onverwerkt groente en fruit, bijvoorbeeld. Dit lijkt toch redelijk afgebakend.
Vooral zorgvuldigheid
De beide staatssecretarissen van de ministeries van Financiën en Volksgezondheid gaan âbinnenkortâ om tafel om de voortgang en invoering van suikertaks en btw te bespreken. Een woordvoerder benadrukt dat zorgvuldigheid een belangrijke factor is. En ja, ook tempo. Die twee gaan niet altijd samen. En de fiscus zal zich na het debacle over toeslagen geen nieuwe schandalen kunnen veroorloven. Vooral zorgvuldigheid dus.
Opmerkelijk is verder ook dat er nog helemaal niks klaar ligt, terwijl de discussie over btw-verlaging toch al enkele jaren speelt. Nee, dat belooft niet veel goeds. âOp termijnâ zou dus nog wel eens een tijdje kunnen duren.
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Alieke Hilhorst
Chris Polkamp
Wendy Noordzij