Skip to content

Handelsdata nodig om verduurzaming te stimuleren

In Nederland wordt hard gewerkt aan groei, maar in omliggende landen gaat het sneller.

Updated on:
Commentaar
Sustainable food
Foto's: Canva premium

Foto's: Canva

De biologische sector groeit in Europa. In Nederland wordt hard gewerkt aan groei, maar in omliggende landen gaat het sneller.

In 2020 vertegenwoordigde de biologische markt in Duitsland een waarde van € 15 miljard. De Duitse consumenten kochten in dat jaar 22% meer biologische producten. Dit had voor een groot deel te maken met de gevolgen van Covid-19, maar de trend is duidelijk, bio zit bij onze oosterburen in de lift. Daarbij heeft de Duitse overheid aangekondigd deze trend verder te willen stimuleren. Duitsland is wat betreft biologische producten niet zelfvoorzienend. Er liggen dus kansen voor Nederlandse exporteurs.

Cijfers handel biologische producten

Opvallend is dat er weinig cijfers zijn wat betreft de handel in biologische landbouwgoederen tussen de verschillende Europese lidstaten. Volgens het CBS zijn de volumes, en daarmee de belangen, beperkt. Tegelijk zou het volgens het bureau voor statistiek, gezien de Europese ambities, wél interessant zijn deze handelsstroom goed in beeld te krijgen. Dat geldt niet alleen voor producten met een biolabel maar voor alle ‘duurzaamheidslabels.’ Zeker gezien ophanden zijnde Europese wetgeving voor het inzichtelijk en traceerbaar maken van handelsketens. Vooralsnog is genoemde info niet via één algemeen toegankelijke database voorhanden.

Verduurzaming Europese landbouw

Vraag is natuurlijk of ondernemers in de biologische sector op deze transparantie zitten te wachten. Bij beperkte volumes is uit statistiek vrij snel te destilleren wie wat levert. Vanuit concurrentieoverweging niet handig. Groeiende volumes lossen dit probleem mogelijk als vanzelf op. Daarbij biedt betrouwbare statistiek ook kansen. Met goed zicht op handelsstromen kunnen ondernemers gericht inspelen op trends en hun markt vergroten. Daarbij kan betrouwbare statistiek helpen bij het laten groeien van biologisch in Europa en belangrijker: verduurzaming van de Europese landbouw.

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Afbeelding

Wendy Noordzij

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen