Skip to content

Broeikasgasemissies omlaag; Urgenda-doel behaald

De broeikasgasuitstoot daalde in 2020 in alle sectoren, waaronder de land- en tuinbouw.

Updated on:
Nieuws
Sustainable food
Productie van kunstmest. Mestaanwending (zowel dierlijke mest als kunstmest) zijn de belangrijkste bronnen van emissies in de landbouw. - Foto: ANP premium

Productie van kunstmest. Mestaanwending (zowel dierlijke mest als kunstmest) zijn de belangrijkste bronnen van emissies in de landbouw. - Foto: ANP

De uitstoot van broeikasgassen is in alle sectoren, waaronder landbouw- en tuinbouw en industrie, in 2020 omlaag gegaan. Dat meldt het CBS samen met het RIVM op basis van definitieve cijfers uit de emissieregistratie.

Daarmee is de Urgenda-doelstelling voor 2020 behaald. In de Urgenda-zaak bepaalde de rechter dat de uitstoot van broeikasgassen in 2020 minstens 25% lager moet zijn dan in 1990. Het hing erom of dat zou lukken, maar uit de definitieve cijfers blijkt nu dat de emissies met 25,5% omlaag gebracht zijn.

Landbouwemissies

De landbouwemissies (waartoe ook de tuinbouw wordt gerekend) daalden van 26,5 megaton CO2-equivalent in 2019 naar 26,2 in 2020. Aardgasverbruik, de veehouderij en mestaanwending (zowel dierlijke mest als kunstmest) zijn de belangrijkste bronnen van de landbouwemissies. Voor een flink deel gaat het hierbij om methaan- en lachgasemissies, die worden omgerekend naar CO2-equivalenten. In de industrie daalden de emissies van 53,9 megaton naar 53,1 megaton. Daar gaat het met name om CO2-emissies. De kunstmest-, bouwmaterialen- en basismetaalindustrie zijn de drie bedrijfstakken met de grootste afname in emissies, zo meldt het CBS.

Minder emissies door coronapandemie

De coronapandemie speelde overigens wel een rol in het behalen van de landelijke doelstelling voor 2020. Grootste dalingen waren er namelijk in de categorieën elektriciteit en mobiliteit. Dat eerste komt omdat de laatste vijf jaar de uitstoot van kolencentrales met 80% is verminderd, mede door het sluiten van een aantal kolencentrales. Maar door corona was ook de uitstoot afkomstig van wegverkeer 15% lager. De Urgenda-doelstelling geldt voor 2020 en de jaren hierna. In 2015 besliste de rechtbank over deze doelstelling; in 2019 werd dit bevestigd door de Hoge Raad. Het CBS maakt overigens de kanttekening dat het in volgende jaren alsnog zo kan zijn dat de uitstoot in 2020 niet met 25% is gedaald, omdat de berekeningen jaarlijks een klein beetje aangepast worden op basis van nieuwe inzichten; bijvoorbeeld wanneer er betere meetmethoden beschikbaar zijn.

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Afbeelding

Wendy Noordzij

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen