Skip to content

Jongeren: dagelijks frisdrank drinken is normaal

Elke dag frisdrank drinken is normaal en hoort erbij. Dat vinden 7 van de 10 jongeren.

Updated on:
Nieuws
Food & Health
Foto: ANP

Foto: ANP

Elke dag frisdrank drinken is normaal en hoort erbij. Dat vinden 7 van de 10 jongeren, zo meldt de gemeente Amsterdam op basis van een GGD-enquête onder 1.000 jongeren (12-16 jaar) in heel Nederland en gesprekken met 48 jongeren uit de hoofdstad.

Slechts 12% drinkt nooit frisdrank. 1 op de 3 ondervraagden drinkt het elke dag. Ze kopen het zelf in de supermarkt of krijgen het van thuis mee naar school. Gemiddeld gaat het om 2 à 3 glazen fris per dag, omgerekend 16 suikerklontjes. Dat komt neer op 73.000 extra calorieën per jaar, wat volgens de onderzoekers overeenkomt met ruim een maand eten en drinken. Frisdrank is daardoor een belangrijke factor bij overgewicht. Van de Amsterdamse kinderen heeft 1 op de 5 overgewicht.

Suikertaks en soberder verpakking

Om de frisdrankconsumptie onder jongeren te verminderen, moet het flink duurder worden gemaakt door een suikertaks van ten minste 20%, betogen de onderzoekers. Ook zou er veel minder reclame voor fris moeten worden gemaakt, zou het op minder plekken te koop moeten zijn en zou het een soberder verpakking moeten krijgen. Water moet worden gepromoot als aantrekkelijk alternatief.

Voornemen

“Dit onderzoek onderstreept de noodzaak voor een wettelijke suikertaks en maatregelen in de voedselomgeving om gezonde voedselkeuzes mogelijk te maken”, zegt de Amsterdamse zorgwethouder Simone Kukenheim. “Daarom ben ik heel blij dat er een voornemen is opgenomen in het regeerakkoord om onder andere de suikertaks in te voeren.”

Snel delen

Afbeelding
ANP

Algemeen Nederlands Persbureau