Foto: Mark Pasveer
In dit artikel
Tetra Pak heeft patent gekregen op een systeem dat bierbostel geschikt maakt voor toepassingen in humane voeding.
Snel onbruikbaar
Er blijft ieder jaar wereldwijd zoân 46 miljoen ton bierbostel over na het brouwen van bier, bleek dinsdag 8 februari op een webinar van Food Valley. Volgens manager Mirko Stanic van Tetra Pak, producent van machines voor de voedselverwerking en van voedselverpakkingen, wordt bierbostel na de productie snel onbruikbaar voor verwerking tot voedingsingrediënt. âAl na 6 uur bevat bierbostel te veel ongewenste bacteriën. Omdat de bewaarbaarheid lastig is, wordt bierbostel tot nu toe weinig toegepast in voeding. Daarom heeft Tetra Pak een techniek ontwikkeld om bierbostel langer te bewaren. Daar hebben we patent op gekregen.âVerhitting tot 137 graden
De techniek houdt in dat bierbostel wordt vermengd met water en daarna wordt verhit tot 137 graden. Stanic: âDoor de verdunning kun je bierbostel verpompen. Het hete water doodt de bacteriën. Daarna wordt de oplossing weer afgekoeld. Door warmteterugwinning kun je de warmte die vrijkomt bij de afkoeling opnieuw gebruiken.â Het water wordt vervolgens weer uit de oplossing gehaald. Stanic: âDaarna is de bierbostel tot 3 weken houdbaar. Ontwatering maakt het product ook beter geschikt voor transport. Dat komt de verhandelbaarheid ten goede.âEffect op voedingswaarde en functionaliteit
Tetra Pak heeft nog niet onderzocht wat de effecten zijn van de verhitting op de voedingswaarde en de functionaliteit van de bierbostel. Stanic: âWij zien in ieder geval geen verschil in kleur voor of na verhitting. De typische geur van bierbostel is na de conservering ook weg. Ik verwacht echter ook weinig effect op voedingswaarde of functionaliteit, omdat de verhitting en de afkoeling daarna heel snel gebeuren.â Bekijk ook de video: Bierbostel krijgt nieuw leven als graanreepMis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Wendy Noordzij
Chris Polkamp
Alieke Hilhorst